Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen regelmatig doelwit van incidenten

Mark van Dorresteijn
Bijna de helft (46 procent) van de ziekenhuizen in Nederland heeft maandelijks of vaker te maken met een incident. Het gaat dan om incidenten als diefstal, verbale agressie en fysieke agressie. Dit blijkt uit onderzoek van Securitas onder ruim 350 werknemers uit verschillende ziekenhuizen.
Ziekenhuizen regelmatig doelwit van incidenten

Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan minimaal maandelijks te maken te hebben met een incident. Nog eens 42 procent zegt dat hun ziekenhuis meerdere keren per jaar te maken heeft met incidenten. De meeste incidenten vinden plaats op de spoedeisende hulp. De ondervraagden zien de veiligheid van het personeel als belangrijkste beveiligingsrisico, gevolgd door de continuïteit van het ziekenhuis als organisatie en de veiligheid van patiënten.

Top-5 meest voorkomende incidenten

1. Diefstal

2. Verbale agressie

3. Fysieke agressie

4. Inbraken op ongeoorloofde afdelingen

5. Seksuele intimidatie

Sterke verschillen tussen afdelingen

Ook komt uit het onderzoek naar voren dat er grote verschillen zijn in het veiligheidsbeleid tussen de afdelingen van ziekenhuizen. Op de intensive care hoeft personeel zelden een toegangspas te tonen. Marc Komen, verantwoordelijke healthcare beveiliging bij Securitas: “Het is opvallend dat een afdeling als de intensive care niet hoger op de prioriteitenlijst staat. Hier liggen de meest kwetsbare personen in een ziekenhuis die nauwelijks in staat zijn om zichzelf te beschermen. Het is goed dat er een afdelingsspecifieke aanpak is, maar niet dat een deel aangeeft dat er op bepaalde afdelingen meer gedoogd wordt. Wanneer een beveiligingsbeleid is opgesteld, moet deze ook strikt gevolgd worden. Dit kan met simpele maatregelen als het instellen van toegangscodes of -passen om een afdeling te betreden of het aanspreken van ongeautoriseerde personen op een afdeling. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Politiek bezorgd om veiligheid van zorgpersoneel

Stappenplan om te leren van incidenten

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.