Ziekenhuizen Rotterdam tegen concentratie beroertezorg

De ziekenhuizen in Rotterdam Rijnmond willen hun beroertezorg vooralsnog niet concentreren. Dat blijkt uit het tegenplan dat de regio maandagavond aan de zorgverzekeraars heeft voorgelegd.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Ziekenhuizen Rotterdam tegen concentratie beroertezorg
Foto: NVN

Ernst Kuipers, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg en bestuursvoorzitter van het Erasmus MC, licht de standpunten toe.

Beroerte

De discussie over de concentratie van zorg voor mensen met een beroerte is iets vergemakkelijkt doordat neurologen op allerlei plekken grotere maatschappen vormen. Gezamenlijk hebben de neurologen in de regio een plan opgesteld met criteria waaraan beroertezorg moet voldoen. Bepaalde categorieën moeten zeker naar een gespecialiseerd centrum maar het grootste deel van de patiëntengroep hoeft dat niet. Een hard criterium is: zestig procent van deze laatste groep moet binnen dertig minuten trombolyse krijgen. Hiermee zijn de Rijnmondse neurologen strenger dan

1
35

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Goede zaak dat de Rotterdamse ziekenhuizen een onderscheid maken tussen reguliere SeH en superspoedeisende hulp (SseH), het laatste gericht op beroertes, acuut hartfalen en ernstige inwendige bloedingen. En ook goed dat daarvoor een 30-minutennorm gehanteerd wordt.
    Helaas ontbreekt in het artikel een link naar het tegenplan van de ziekenhuizen, dus naar de details blijft het gissen. Maar mochten de zorgverzekeraars en de ziekenhuizen toch niet tot overeenstemming komen, dan is dit wellicht een alternatief plan dat die overeenstemming wel kan bewerkstelligen: http://www.gezondezorg.org/zorgconcentratie. De laatste versie, 4.0, bevat een extra kostenbesparingsoptie: een 7-daagse bedrijfsvoering van de planbare zorg. Hoe dat van invloed is op de (kosten van de) spoedeisende hulp wordt uitgelegd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.