Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen spannen kort geding aan

UTRECHT - De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) spant een kort geding aan tegen het ministerie van Volksgezondheid, omdat het de ziekenhuizen komend jaar een korting oplegt van 192 miljoen euro.

Dit heeft de NVZ vandaag aangekondigd, onmiddellijk na de publicatie van de begroting van het ministerie voor 2007. De vereniging wil de zaak rond 1 november laten behandelen door de rechter.

Woedend

De korting geldt over het jaar 2005. De ziekenhuizen zijn woedend op de minister omdat hij de ingreep doorzet. Volgens hem hebben de ziekenhuizen de afgelopen jaren te veel geld uitgegeven, en hij wil dat bedrag terug.

Geen schuld

De ziekenhuizen zeggen geen schuld te hebben aan de budgetoverschrijding. Ze zouden onverwachts meer patiënten te verwerken hebben gekregen. Hoogervorst ziet de toekomst somber in. Hij schrijft in zijn begroting dat de korting voor de ziekenhuizen over 2007 nog hoger kan uitvallen. Hij verwacht dan 291 miljoen te moeten terugvorderen.

Weinig kans

De ziekenhuizen proberen de minister al langer zover te krijgen dat hij de korting van tafel haalt. Nu dat niet is gelukt, stappen ze naar de rechter, ook al heeft een woordvoerder van de NVZ eerder erkend daar weinig kans te maken. De ziekenhuizen hebben immers vrijwillig een contract afgesloten met Hoogervorst over hun uitgaven. Hun handtekening staat eronder.

Niet af

De NVZ heeft over het algemeen weinig goede woorden over voor het beleid van Hoogervorst in de afgelopen jaren. Hij heeft een aantal belangrijke onderwerpen niet afgemaakt, schrijft de organisatie. Er is nog steeds weinig vrije prijsvorming binnen de ziekenhuiszorg. Ook is een gemoderniseerd patiëntendossier dat door alle artsen te raadplegen is, nog steeds niet beschikbaar.

Extreem dure medicijnen

Hoogervorst heeft in de begroting voor volgend jaar 120 miljoen euro beschikbaar gesteld voor extreem dure medicijnen voor zeldzame ziekten. Ziekenhuizen zeggen zelf te weinig budget te hebben voor dit type geneesmiddelen. Ze zijn op zich blij met het extra geld, maar vinden het nog steeds te weinig. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.