Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Zilveren Kruis wil dat kabinet ingrijpt in pgb

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Zilveren Kruis roept een nieuw kabinet op om in te grijpen in het persoonsgebonden budget. ‘Er moeten keuzes worden gemaakt om het pgb houdbaar te houden’, aldus directievoorzitter Norbert Hoogers.
Norbert-Hoogers450_Lucien-Souisa.jpg
Foto: Lucien Souisa
Premium

De grootste zorgverzekeraar van het

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  6 REACTIES

  1. Kijk ik snap dat fraude bestreden moet worden, maar ga nou niet het PGB weer bestrijden. Het borgverhaal is nu alleen nog maar complexer geworden, door mensen die zijden dat er fraude gepleegd werd destijds. Wat bleek dat de fraude maar een fractie was, (zeker vergeleken met de woontoeslagfraude en andere maar niet te benoemen stommiteiten van ons kabinet) maar omdat de zorg nu zo vaak in het nieuws komt richten juist deze frauduleuze zaken zich steeds meer hier op. Zelf heeft deze meneer ook een riant salaris en een onkosten vergoeding van dik een 100.000 euro, en gaat de PGB houders even onder vuur nemen.
   Fraudecontrole OK, maar ga niet nog meer druk leggen bij deze gezinnen die netjes alle contracten proberen rond te krijgen. Laten ze eerst maar eens kijken naar de gemeentes waar heel veel geld aan overschotten van zorggelden weer "legaal" herbesteed mag worden aan andere doeleinden. Vele ZZP-ers in de zorg die geen contract meer kunnen krijgen maar wel goede zorg en kennis hebben zijn daarmee de nek omgedraaid. Veel instanties zijn kapot bezuinigd, waar vele juist baat bij hadden. En waarom, omdat men ook dit soort dingen riep zonder fictief bewijs om hoeveel fraudezaken het ging, en men ging rigoreus het roer omgooien….
   BRON SKIPR enkele jaren geleden:
   Norbert Hoogers, rvb-voorzitter van Zilveren Kruis, had als basissalaris ruim 263 duizend euro. Inclusief onkostenvergoeding en pensioenpremie bedroeg zijn jaarinkomen 367 duizend euro.

  2. Lees alle reacties
  3. "Een andere ergernis van de verzekeraar is dat zorgaanbieders het pgb gebruiken om onder het budgetplafond in de WLZ uit te komen. ‘Ze switchen naar het pgb en dan zie je zelfs gevallen dat de zorgaanbieder de administratie van het pgb overneemt. Dan moet je je echt afvragen of dit de bedoeling is van het pgb’, aldus Hoogers. " Bijzondere uitspraak, die mij de vraag ontlokt: Waar zou het nu over moeten gaan: de wens van de cliënt om zorg te ontvangen bij een bepaalde zorgaanbieder of de wens van het zorgkantoor…

  4. Natuurlijk moet er oog zijn voor misstanden in het PGB, maar hebben ze de Zorg in Natura wel eens doorgelicht? De marktwerking en de betaling per verrichting leidt tot de prikkel om over te behandelen. Ik heb zelf ook zorg in natura gehad en kreeg nooit de zorg die geïndiceerd was en de facturen waren niet of lastig te checken. Ik heb sinds 2010 een PGB en elke factuur wordt door mij persoonlijk bekeken en geaccordeerd. Bovendien heb ik heldere afspraken met mijn zorgverleners die ik regelmatig evalueer.

  5. Het Zilveren Kruis moet zich schamen: weer ageren tegen het enige wat chronisch zieken en gehandicapten nog een klein beetje regie over hun leven geeft en hun gevoel van eigenwaarde in stand houdt. Ja, het is lastiger voor verzekeraars dan alleen met grote spelers te maken te hebben. Maar waar gaat het nu eigenlijk om? Om het systeem, de financieen of de mensen waar deze beide voor bedoeld zijn?

  6. Het kabinet heeft al 4 jaar geprobeerd in te grijpen bij de PGB. En dat is niet gelukt. Hopelijk beter met het te bouwen pgb-portaal! Ook in 2012 al meldingen van frauderende zorgaanbieders pgb (rapport FIOD/Arbeidsinspectie). Hoe kan dat dan voortbestaan? Bron vermeende "gerommel" bij wijkverpleging gebaseerd op ervaring Utrecht? Maar daar is de wens van burgers blijkbaar niet meegenomen bij de verdeling wijken tussen aanbieders en ZK (pilot populatiebekostiging). Kom met bewijzen, pak fraudeurs aan. En wat gaat ZK/overheid doen met de bijdrage van burgers na bewezen fraude (pgb-wijk)?

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.