Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZN: Geen grote verandering in zorgstelsel

MAARSSEN - Zorgverzekeraars Nederland wil niet dat een nieuw kabinet de gezondheidszorg belast met ingrijpende wijzigingen in het zorgverzekeringsstelsel. Dat schrijft ZN in een tienpuntenplan voor de politiek.

“De invoering van de Zorgverzekeringwet (Zvw) heeft na jarenlange discussie per 1 januari 2006 plaatsgevonden met een enorme dynamiek als gevolg. Thans pleiten wij de gezondheidszorg tijd en ruimte te geven om de doorgevoerde hervormingen effect te laten sorteren”, schrijft ZN-voorzitter Hans Wiegel aan alle politieke partijen.

Meer marktwerking

ZN wil ook dat een volgend kabinet de no-claim regeling afschaft, doorgaat op de ingeslagen weg van méér gereguleerde marktwerking in de curatieve zorg en de overheveling van de geestelijke gezondheidszorg (ggz) naar de Zorgverzekeringswet synchroon laat verlopen met de invoering van de dbc’s in de ggz.

Meer vrije prijsvorming

Daarnaast wil de brancheorganisatie meer vrije prijsvorming van dbc’s. Wel moet het nieuwe bekostigingssysteem eenvoudiger en minder bureaucratisch. Voor de AWBZ wil ZN de positie van de zorgverzekeraars bij de uitvoering versterken.

Meer ICT

Verder willen de verzekeraars dat een nieuw kabinet het gebruik van ict in de zorg stimuleert door een snelle invoering van het burgerservicenummer en het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Ook vindt ZN het belangrijk dat de verschillende toezichthouders hun gedrag goed op elkaar afstemmen en dat de privacyregelgeving zo wordt geregeld dat zorgverzekeraars voldoende in staat zijn fraude te bestrijden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.