Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZN lanceert portaal voor online controle

Zorgverzekeraars kunnen de integriteit van zorgaanbieders controleren via een nieuw online portaal. Het portaal is van kenniscentrum Vektis en heet Raadpleging Integriteit Zorgaanbieders (RIZ). Het maakt gebruik van diverse openbare bronnen.
tikken11.jpg

Met het portaal kunnen verzekeraars checken of een bepaalde aanbieder bevoegd is en financieel betrouwbaar. Het RIZ biedt een toegangspoort tot diverse bronnen die het zoeken makkelijker maakt. Het gaat hier overigens niet om meer informatie dan voor de inwerkingtreding van het portaal toegankelijk was voor verzekeraars.

Integriteit
Via het RIZ krijgen zorgverzekeraars al in een vroeg stadium inzicht in de integriteit van zorgaanbieders en mogelijke risico’s. De informatie die ze via het RIZ inzien, gebruiken ze bij de beslissing om een zorgaanbieder te contracteren, of om beheersmaatregelen te nemen.

Openbare bronnen
Nu gaat een zorgverzekeraar nog apart te rade bij verschillende openbare bronnen. Met het door Vektis ontwikkelde RIZ kunnen ze deze bronnen veel eenvoudiger raadplegen. Het RIZ is geen nieuw gegevensregister en legt informatie niet vast, maar ontsluit realtime bestaande openbare bronnen. Daardoor kunnen de zorgverzekeraars de integriteit van zorgaanbieders toetsen aan de meest actuele gegevens.

Financieel betrouwbaar
Zorgverzekeraars vinden het van groot belang om zorgvuldig om te gaan met gegevens. Daarover hebben ze gezamenlijk regels afgesproken, die ook nog eens ter toetsing worden voorgelegd aan de Autoriteit Persoonsgegevens (het voormalige College Bescherming Persoonsgegevens). In een persverklaring benadrukt Zorgverzekeraars Nederland dat de overgrote meerderheid van de zorgverleners bevoegd is en financieel betrouwbaar. ‘Maar om de patiënt te beschermen zijn zorgverzekeraars volgens de Wet Financieel Toezicht verplicht de integriteit van een zorgaanbieder te toetsen, voordat ze met hem een contract aangaan of het contract verlengen. Het gaat erom dat zorgverzekeraars inschatten of een orgaanbieder bevoegd is en financieel betrouwbaar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.