Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Zorg moet beter samenwerken met mantelzorger’

Mark van Dorresteijn
Zorginstellingen en gemeenten moeten beter samenwerken met mantelzorgers en vrijwilligers. Voor zorgorganisaties die binnen een jaar kunnen laten zien dat de mantelzorger baat heeft bij die betere samenwerking, is 4 miljoen euro beschikbaar.
'Zorg moet beter samenwerken met mantelzorger'
Foto: ANP - Bart Maat

Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn van VWS in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet hervormt de langdurige zorg om ouderen, gehandicapten en chronisch zieken zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen. Mantelzorgers en vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar, stelt Van Rijn. Hij wil dat daar in onder meer de ouderen- en gehandicaptenzorg, thuiszorg en ziekenhuizen meer oog voor komt.

Wezenlijk onderdeel

‘Mantelzorgers, vrijwilligers en professionals vullen elkaar aan. Zorg kan alleen passend zijn, als we aansluiten op de persoonlijke situatie van cliënten. De aanwezige mantelzorgers en vrijwilligers zijn daarvan een wezenlijk onderdeel en dienen daarom betrokken te worden’, aldus Van Rijn. Zo zouden mantelzorgers bijvoorbeeld een adviserende rol kunnen krijgen in een instelling in de geestelijke gezondheidszorg.

Extra geld

De 4 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, is een deel van de 11 miljoen euro die op aandringen van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP dit jaar extra beschikbaar kwam. De partijen willen dat in de zorg niet alleen goed wordt samengewerkt met mantelzorgers maar dat die ook goed worden begeleid.

 

 

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.