Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Zorg moet domotica temmen’

Mark van Dorresteijn
Voordat domotica in de zorg kan worden toegepast, moet het als een huisdier getemd worden. Het is nu nog te industrieel en er wordt te weinig rekening gehouden met de wensen van de gebruiker. Dat stelt Masi Mohammadi, lector Architecture in Health aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, in Zorgvisie ict magazine.
‘Zorg moet domotica temmen’
Foto: ANP - Erik van 't Woud

Mohammadi legt uit dat technologie meestal wordt ontwikkeld voor het leger of de industrie omdat daar veel geld aanwezig is. Om deze technologie voor gebruikers beschikbaar te maken moet er rekening gehouden worden met de wensen van de doelgroep. ‘Het is bijna een cliché, maar op het gebied van domotica worden de wensen van gebruikers nog niet centraal gesteld.’ Tijdens een ontmoeting met de doelgroep ontdekt Mohammadi dat de weerstand tegen domotica soms een andere oorzaak heeft dan men initieel denkt. ‘Een man met een slechte gezondheid schuifelde naar de microfoon. Ondanks dat hij moeite had met spreken, zei hij dat hem was verteld dat de vloerbedekking weg zou moeten om de woning toegankelijker te maken. Die vloerbedekking was een huwelijkscadeau. Dan gaat de deur dus meteen dicht.’

Langetermijnplan

Zorginstellingen die willen investeren in domotica moeten werken aan een plan voor de lange termijn, vertelt Adrie van Duijne, directeur van de Stichting KIEN, in het artikel. ‘Als een instelling na  twee jaar wil uitbreiden komen ze ineens tot de conclusie dat dit niet meer mogelijk is. De producten waren niet gestandaardiseerd, waardoor ze niet verder komen. Ik adviseer daarom vanuit een breed perspectief en integraal te denken.’

Zorgvisie ict magazine

Zorgvisie ict verzamelt alle belangrijke informatie rondom de thema’s EPD, domotica, informatiebeveiliging, outsourcing en HRM. Maar ook vakliteratuur en informatieve en leerzame congressen. Zorgvisie ict is voor managers, beleidsmakers en beslissers die niet op ict achterstand gezet willen worden.
Bekijk de inhoudsopgave van het laatste nummer
Neem een abonnement op Zorgvisie ict magazine

 

 

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De relatie tussen domotica en vloerbedekking ontgaat mij enigszins. Een dergelijk voorstel om vloerbedekking te verwijderen past eerder in een valpreventie project.
    Dat er producten voor de zorg ontwikkeld worden waarbij de gebruiker niet betrokken wordt is een algemeen bekend en oer-oud probleem. Er zijn voorbeelden te over. Toch is de uitspraak van de heer Mohammadi erg generiek. Want er zijn ook veel goede voorbeelden te vinden, domotica uitvindingen bedacht door (ex)zorg medewerkers. Helaas gebeurt het nog te weinig dat ideeën uit de zorg door het bedrijfsleven worden opgepakt om ontwikkeld en geïmplementeerd te worden. Het zou mooier zijn geweest als docent Architecture in Health op te roepen tot meer intense samenwerking tussen zorg en bedrijfsleven. Stimuleren is beter dan temmen, samenwerken is beter dan tegenwerken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.