Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg tevredener over management

Mark van Dorresteijn
Zorgverleners zijn vaker tevreden over directie en hoger management. Ze ervaren ook meer waardering. Dat blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in TvZ, Tijdschrift voor verpleegkundig experts.
Zorg tevredener over management
Foto: Stockxchng

De betrokkenheid van de directie en hoger management bij zorgverleners is sinds 2009 verbeterd, menen de onderzoekers. Meer dan de helft (53 procent) van de verpleegkundigen en verzorgenden ervaart waardering vanuit de directie. In 2009, toen het onderzoek ook werd uitgevoerd, was dat nog 45 procent. Zorgverleners zijn over het algemeen ook vaker tevreden met de organisatie waarin ze werken, 68 procent van de verpleegkundigen, verzorgenden en agogisch begeleiders vindt zijn of haar organisatie prettig. In 2009 was dit nog 56 procent. Daarnaast voelt ruim vier vijfde (83 procent) zich voldoende of sterk betrokken bij de organisatie.

Directie beter ‘op de hoogte’

Zorgverleners die meer waardering ervaren zijn ook meer tevreden met hun werk. Daarnaast vindt 48 procent van de ondervraagden dat de top van de organisatie voldoende of goed op de hoogte is van de feitelijke problemen van de verpleging en verzorging. In 2009 was dit nog 38 procent. Ongeveer driekwart van de verpleegkundigen en verzorgenden vindt dat meer gelijkwaardigheid tussen de top van de organisatie en de mensen op de werkvloer het werk aantrekkelijker maakt.

Kloof overbruggen

NIVEL-onderzoeker Anke de Veer: ‘Directies kunnen zelf de kloof verder verkleinen door hun betrokkenheid te tonen. Bijvoorbeeld door te informeren naar de problemen die zorgverleners ervaren in hun werk en daar samen een oplossing voor te zoeken. En ook door interesse te tonen in hun successen. Daarnaast doen ze er goed aan te zorgen voor goede informatievoorziening over beleids- en besluitvorming. Dan voelen de medewerkers zich meer gewaardeerd.’

Panel Verpleging & Verzorging

Het onderzoek is uitgevoerd onder het Panel Verpleging & Verzorging van het NIVEL dat bestaat uit ongeveer 2000 verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders, helpenden en praktijkondersteuners. De zorgverleners werken in ziekenhuizen, de ggz, de gehandicaptenzorg en de thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen en huisartsenpraktijken.