Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorg uitgesteld door hoge kosten

Mark van Dorresteijn
Twintig procent van de Nederlanders heeft in 2012 zorg uitgesteld door het hogere eigen risico. Met name het bezoek van tandarts en fysiotherapeut werd uitgesteld. Dit blijkt uit het trendrapport Gezondheidszorgmonitor 2012 van Newcom Research & Consultancy onder 1150 Nederlanders die Newcom sinds 2006 elk jaar uitvoert.
Zorg uitgesteld door hoge kosten

Een kwart van de Nederlanders verwacht door het hogere eigen risico ook volgend jaar zorg te moeten uitstellen. Dit percentage is hoger bij Nederlanders met een lager inkomen (beneden modaal). Een derde van de mensen met een lager inkomen heeft het afgelopen jaar zorg uitgesteld en de helft verwacht ook volgend jaar zorg te moeten uitstellen vanwege de kosten.

Kostenbewustzijn

De meeste Nederlanders verwachten dat de kosten die ze zelf moeten maken voor de zorg de komende jaren zullen toenemen. Een kwart van de Nederlanders kijkt voordat ze gebruik maakt van zorg wat dit betekent voor het eigen risico. Ruim de helft van de Nederlanders zou graag meer inzicht willen hebben in de kosten van de zorg om zo meer verantwoord gebruik te kunnen maken van zorg. Toch noemt nu 70 procent zich al kostenbewust als ze gebruik maken van zorg.

Kostenbesparingen

Om de kosten in de zorg tegen te gaan, zien ruim acht op de tien Nederlanders vooral baat bij het beter organiseren van de zorg door een betere afstemming en samenwerking van verschillende zorgpartijen, gevolgd door het minder investeren in het management in de zorg en door meer te investeren in preventie. Ook het vervangen van dure geneesmiddelen door goedkopere varianten kan rekenen op bijval van de helft van de Nederlanders.

Extra bijdrage voor langdurige zorg

De mogelijke maatregelen van het kabinet om mensen binnen de langdurige zorg een extra bijdrage te vragen kan niet echt op bereidwilligheid rekenen, slechts 8 procent vindt dit een goed plan. Een eigen bijdrage voor een bezoek aan de spoedeisende hulp zonder verwijzing van de huisarts kan wel weer op meer bijval rekenen, nagenoeg de helft van de Nederlanders vindt dit een goed plan.

1 REACTIE

  1. 20 procent (twintig !!) heeft de zorgkosten uitgesteld. Wat denk je dat dit de verzekeraars heeft opgeleverd.
    Toch stond er nog maar enkele dagen geleden dat de verzekeraars de premie zouden moeten verhogen omdat ze minder inkomsten hadden door het verhogen van het eigen risico.
    Dit land is niet alleen gek, maar een heel heel groot deel is ook nog oliedom; EN MAAR ACHTER DE MEUTE AANLOPEN. Als Witteman of van Nieuwkerk en meer van die kwasten een uitspraak doen, loopt heel Nedreland dat als een dogma door te vertellen. Wat een enorme leegheid.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.