Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginstellingen beschermen personeel onvoldoende

In een kwart van de ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen is het personeel onvoldoende beschermd tegen lichamelijke overbelasting, agressie en geweld. Dat blijkt uit twee rapporten van de Arbeidsinspectie over de werkomstandigheden in de zorg.

Volgens het onderzoek speelt in de ziekenhuizen ook mee dat een kwart te weinig let op risico’s voor werknemers door gevaarlijke stoffen, zoals narcosegassen en medicijnen tegen kanker.

Verbetering

De Arbeidsinspectie controleerde in bijna alle ziekenhuizen en ruim 250 verpleeg- en verzorgingshuizen. De inspectiedienst noemt de resultaten een verbetering ten opzichte van eerdere controles in 2000 en 2003. Zo bleek in 2003 nog in de helft van de ziekenhuizen wel iets mis.

Eisen

De Arbeidsinspectie moest nu bij circa tweehonderd van de achthonderd gecontroleerde afdelingen in ziekenhuizen een betere bescherming eisen tegen overbelasting. Zeven op de tien verpleegkundigen van bijvoorbeeld interne geneeskunde, intensive care en de operatiekamers hebben klachten aan rug, nek en benen. Tilliften, glijlakens en elektrisch verstelbare bedden zijn vaak onvoldoende beschikbaar of blijven ongebruikt.

Narcosegassen

Verder liet in ruim de helft van de onderzochte operatiekamers en chirurgieafdelingen de bescherming tegen narcosegassen te wensen over. Zo was de ventilatie in behandelruimtes gebrekkig of maskers en afzuigapparatuur worden niet gebruikt. Narcosegassen kunnen leiden tot vruchtbaarheidsproblemen of aangeboren afwijkingen bij kinderen.

Agressie

Ook blijven belangrijke maatregelen om personeel tegen agressie van patiënten, familie en andere bezoekers te beschermen volgens de Arbeidsinspectie soms nog achterwege. Dan gaat het onder meer om training en voorlichting van werknemers en om nazorg.

Wekelijks

Ruim driekwart van de werknemers in ziekenhuizen heeft met agressie te maken, een kwart zelfs wekelijks. In verpleeg- en verzorgingshuizen worden vier op de tien verzorgenden dagelijks of wekelijks uitgescholden, bedreigd, geslagen en geschopt.

Besmetting

In de verpleeg- en verzorgingshuizen bleek nog dat een derde van het personeel onvoldoende beschermd wordt tegen besmetting met ziektes, zoals Hepatitis B en C of HIV. Ook noemt de inspectiedienst het onaanvaardbaar dat instellingen niet altijd ontruimingsoefeningen houden, terwijl juist bewoners van de tehuizen zichzelf vaak niet kunnen redden. (ANP)

Lees ook:

Hoge Raad vindt 23 kilo de tilgrens

Onderhandelingen CAO Thuiszorg en Verzorging afgebroken

Links:

Website arbeidsinspectie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.