Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginstellingen mogen winst uitkeren

Ziekenhuizen mogen vanaf 2011 winst uitkeren, maar alleen als zij zich omvormen tot een maatschappelijke onderneming. Dat schrijft het Financieele Dagblad.
Zorginstellingen mogen winst uitkeren

Binnen de rechtsvorm maatschappelijke onderneming krijgen aandeelhouders weinig te vertellen. De bevoegdheid om belangrijke beslissingen te nemen is voorbehouden aan het bestuur en de raad van toezicht. Dat staat volgens het FD in een brief die minister Ab Klink van Volksgezondheid klaar heeft liggen voor behandeling in het kabinet. In de brief worden een aantal nieuwe regels gesteld voor corporate governance in de zorg. Ook steun aan zorgondernemingen en fusies in de zorg komen aan de orde.

Winstuitkering

Nu geldt nog een verbod op uitkering van winst in de zorg, met uitzondering van de thuiszorg. De bv’s die de afgelopen jaren in de zorg zijn opgericht functioneren onder de zogenoemde winstklem. Dat blijft zo als zij zich niet omvormen tot een maatschappelijke onderneming. Klink en minister Hirsch Ballin van Justitie hebben een wetsvoorstel klaarliggen

Maatschappelijke onderneming

Het idee voor de maatschappelijke onderneming is afkomstig van het CDA. Zowel Klink als Hirsch Ballin komen uit deze partij. Binnen de nieuwe rechtsvorm zijn beslissingen over strategische kwesties als kwaliteit en continuïteit van zorg voorbehouden aan het bestuur en de raad van toezicht.

Minster Klink

In de brief stelt Klink vast dat het belang van de cliënt in de praktijk niet altijd voorop staat in de zorg. Hij verwijst onder andere naar recent onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg waaruit blijkt dat toetreders in de zorg soms kwalitatief slechte zorg leveren. Er kan daarom geen sprake zijn van ‘louter commercialisering’ van de ziekenhuiszorg.

Private partijen

De mogelijkheid tot winstuitkering gaat niet gelden voor instellingen in de ouderen- en gehandicaptenzorg. Private partijen in de thuiszorg, die nu al winst kunnen uitkeren, zullen zich straks moeten conformeren aan de regels van de maatschappelijke onderneming. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Over onnut en schade van winst uitkeren bij ziekenhuizen

NZa wil experiment met winstuitkering ziekenhuis

DSW topman: ‘Politici schietn laag uit de heup’

Winst door ziekenhuizen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.