Zorgmanagers verwachten meer outsourcing

Ruim de helft van de zorgmanagers verwacht de komende jaren meer samen te werken met partijen buiten de eigen organisatie. Dat blijkt uit een indicatief onderzoek van Zorgvisie onder haar lezers. Bovenaan de lijst van te outsourcen taken staan onderdelen van de afdelingen ICT, het onderhoud van medische apparatuur, onderdelen van de afdeling P&O en delen van het facilitair bedrijf.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Zorgmanagers verwachten meer outsourcing
Foto: ANP - Roos Koole

Op dit moment maakt 54 procent van de zorginstellingen gebruik van outsourcing. Een ruime meerderheid van de respondenten (61 procent) is van mening dat andere organisaties bepaalde diensten binnen hun zorginstelling kwalitatief beter kunnen uitvoeren. De belangrijkste redenen om op zoek te gaan naar een partner buiten de organisatie zijn: het bestendig maken van de organisatie voor de toekomst (31 procent), de concentratie op kernactiviteiten, namelijk zorg verlenen (28 procent) en de creatie van een netwerk van flexibele ondersteuning voor de eigen organisatie (19 procent).

Partners

Opmerkelijk is dat slechts 8 procent van de respondenten op zoek gaat naar partners

2
45

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Besluiten ‘meer samen te werken met partijen buiten de eigen organisatie’ is nog niet hetzelfde als ‘outsourcen’. Zo kan het voor de aanpak van zorgvast een goed idee zijn om samen met een managing agent deze kapitaalgoederen opnieuw af te stemmen op de zorgdoelstellingen van de organsiatie. Zo’n eigentijdse ‘rentmeester’ werkt namens en voor rekening van het huis aan het onderscheidend vermogen van het huis – en dat is heel wat anders dan sec ‘uitbesteden’.

  2. Lees alle reacties
  3. veelzeggend is natuurlijk wel, dat kostenbeheersing niet als doel van de outsourcing genoemd wordt. vooral omdat het relatief vaak om consultants zal gaan met een inkomen dat ver boven de beruchte B-norm uitgaat. misschien is het daarom verstandig om alvast vast te leggen, dat die norm ook per gedeclareerd uur moet gelden.
    en daarnaast zal kostenbeheersing vast als argument worden gebruikt om het zogenaamd laaggekwalificeerde werk uit te besteden, aan schoonmaakbedrijven en uitzendorganisaties, bijvoorbeeld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.