Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorgprofessionals kunnen niet meer doen waar ze voor in dienst zijn’

Redacteur Zorgvisie
Professionals in onder andere de zorg zijn zo veel tijd kwijt aan randzaken, dat ze niet meer kunnen doen waar ze eigenlijk voor zijn. Dat schrijven elf brancheorganisaties in een brandbrief aan het nieuwe kabinet. Ze willen dat er extra aandacht komt voor regeldruk.
Administratieve Lasten
Foto: AdobeStock

De brief is ondertekend door de voorzitters van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), GGZ Nederland, ActiZ, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Federatie Opvang, de PO Raad, het Leger des Heils, de RIBW Alliantie, Aedes en de Vereniging van toezichthouders in woningcorporaties en is gericht aan Mark Rutte. ‘De medewerker jeugdzorg kan een behandelplan niet starten voordat hij een formeel akkoord heeft van drie andere organisaties, waardoor een puber langer in onzekerheid zit. Een verpleegkundige is regelmatig meer tijd kwijt aan de administratie van een handeling dan met de handeling zelf’, schrijven de voorzitters.

Administratieve lasten zorgprofessionals

De brancheorganisaties laten weten zich zorgen te maken over deze administratieve lasten, omdat die ten koste gaan van de tijd die daadwerkelijk aan de zorg kan worden besteed. Daarnaast demotiveert het professionals volgens de voorzitters om de beste oplossing te vinden voor elke cliënt of patiënt. ‘Begrijp ons goed. We zijn niet tegen verantwoording. Integendeel: die is essentieel voor (semi)publieke organisaties met maatschappelijke taken’, stellen ze. ‘Maar de behoefte aan verantwoordingsinformatie is doorgeslagen. Incidenten hebben geleid tot gedetailleerde regels. Vanaf landelijk niveau wordt controle uitgevoerd die eerder op het lokale niveau van de gemeente of een instelling thuishoort. Soms gebeurt het dubbel. De decentralisatie naar gemeenten heeft geleid tot opstapeling van verantwoordingseisen. Externe toezichthouders en beroepsorganisaties zetten regels om in gedetailleerde protocollen. Accountants toetsen rechtlijnig op rechtmatigheid naar de letter van de wet.’

Oplossing voor administratieve lasten zorgprofessionals

Deze ‘detailcontroles’ hebben volgens de brancheorganisaties niet altijd toegevoegde waarde en bieden alleen een schijnzekerheid. Naast veel tijd, kost het de instellingen ook veel geld. Er zijn volgens de voorzitters inmiddels accountantskantoren die niet meer in publieke en semipublieke sectoren willen werken vanwege alle controles. Het is niet alleen aan de overheid om de regeldruk te verminderen, maar ook aan bestuurders van zorginstellingen. Daarom roepen de brancheorganisaties het nieuwe kabinet op om samen een oplossing te vinden. ‘We zoeken graag samen naar een aanpak die de nodige publieke verantwoording biedt, maar zonder bovenmatige administratieve lasten. We willen graag de juiste maatvoering terugbrengen in het toezicht. Regels vereenvoudigen, standaardisatie in informatievoorziening en maatwerk creëren voor iedere sector. Met focus op reële risico’s.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.