Zorgverzekeraar kan verplichte mantelzorg contracteren’

Zorgorganisatie Vierstroom heeft na een succesvolle proef besloten vaste afspraken over mantelzorg te maken met familie. De ‘verplichte mantelzorg’ past volgens staatssecretaris Martin van Rijn in zijn beleid. Hij ziet een rol voor zorgverzekeraars om bij de zorginkoop de mantelzorginzet mee te nemen.
‘Zorgverzekeraar kan verplichte mantelzorg contracteren’
Foto: ANP Roos Koole

‘Er geen sprake van verplichting van mantelzorg,’ benadrukt bestuurder Jeroen van den Oever van Vierstroom ‘Wij mogen geen cliënten weigeren als familie geen mantelzorg zou willen bieden. Dat is vastgelegd in het zorgcontract met zorgverzekeraars, zij hebben zorgplicht voor hun premiebetalers.’ De verzekeraars kunnen volgens Van den Oever in contracten met instellingen opnemen dat ‘een instelling bepaalde bijdragen van familie vraagt. Alleen dan is het mogelijk om familie, en dus ook de cliënt, die geen mantelzorg wil geven buiten de instelling te houden.’ Staatssecretaris Van Rijn zegt in een reactie dat hij graag zou zien dat zorgverzekeraars bij het inkopen

27
46

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.