Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Zorgverzekeraars dreigen met premiestijging

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgverzekeraars verwachten dat de zorgpremies stijgen als minister Schippers haar plannen voor het nieuwe financieringsstelsel voor de zorg al in 2012 wil invoeren.
Zorgverzekeraars dreigen met premiestijging

Dat zeggen ze in een reactie op de brief die Schippers eergisteren naar de Tweede Kamer stuurde.

Onvoorspelbaar

“De systeemrisico’s die ontstaan bij de invoering van de prestatiebekostiging voor ziekenhuizen kunnen leiden tot onvoorspelbare kosten met als gevolg een onnodige extra premiestijging in 2012”, laat Zorgverzekeraars Nederland weten. De risico’s die verzekeraars nu voor de ziekenhuiskosten dragen, liggen nu al rond de 70 procent, volgens ZN. Minister Schippers wil deze risicodragendheid te snel verhogen. In haar brief schrijft Schippers dat ze per 2012 de volledige hoge kosten verevening afschaft. In 2015 moet de hele ex-postrisicoverevening, de compensatie die zorgverzekeraars achteraf krijgen voor onverwachte kostenposten, zijn afgeschaft.

Geleidelijk

De zorgverzekeraars zeggen groot voorstander te zijn van de invoering van prestatiebekostiging voor ziekenhuizen, in combinatie met een duidelijke productstructuur en vrije prijsonderhandelingen. Vorig jaar waren ze naar hun beleving eens om via een geleidelijk overgangsmodel de risico’s die prestatiebekostiging met zich meebrengt, te beperken. Het model dat Schippers versnel wil invoeren, is te onvoorspelbaar. Daarom zeggen de zorgverzekeraars extra financiële buffers nodig te hebben. Dus stijgen de premies. Schippers is nog steeds met de zorgverzekeraars in bespreking. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Schippers wil in 2012 nieuwe financiering ziekenhuizen

Schippers waarschuwt voor forse overschrijding begroting

Ziekenhuizen laten Schippers nog even wachten

Zorgvisie manager van het jaar

Registreer u voor het congres Zorgmanager van het Jaar 2011 op 7 april.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Belangrijk is voor de Zorgverzekeraars is , dat zij bespreekbaar maken binnen de STZ ziekenhuizen en de NVZ , dat de Zorg gaat samenwerken in NL. Voorbeeld het EPD. Ieder ziekenhuis kiest zijn/haar eigen systeem.In NL hebben wij slechts 98 Ziekenhuizen, waarom kiezen zij niet voor een ( 1 ) EPD-Systeem ?
    In de onderhandelingen met de leverancier kunnen ze daar honderden miljoenen mee winnen.
    Toch kiezen Ziekenhuizen; ieder voor hun eigen systeem, ondanks de Bezuinigen die door de Overheid worden opgelegd. Blijkbaar toch Euro s genoeg in de Zorg ? De Politiek weet dat, maar kijkt toe, en laat het gebeuren. De Belastingbetaler krijgt de rekening. Te triest voor woorden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.