Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgverzekeraars spelen amper quitte

De uitvoering van de Zorgverzekeringswet leverde de zorgverzekeraars in 2007 in totaal 32 miljoen euro op. Dat heeft Vektis, het rekencentrum van de zorgverzekeraars dinsdag gemeld. Daarmee deden de zorgverzekeraars het iets beter dan in 2006.

Via de Zorgverzekeringswet wordt een groot deel van de Nederlandse gezondheidszorg betaald. Op de basisverzekering verloren de zorgverzekeraars gezamenlijk 142 miljoen. De opbrengsten van beleggingen meegeteld, neemt dit tekort af naar 117 miljoen euro. Omdat de verzekeraars met de verkoop van aanvullende ziektekostenpolissen 149 miljoen winst maakten, is het uiteindelijke saldo 32 miljoen positief.

Door de invoering van de dbc systematiek zijn de ziekenhuiskosten over 2007 nog niet afgerond. Een oorzaak is dat dbc’s een looptijd hebben van een jaar en dat ziekenhuizen hun dbc’s nog tot twee jaar daarna mogen declareren. Voorlopig lijkt het er volgens Vektis op dat de ziekenhuiskosten over 2006 en 2007 met acht procent zijn toegenomen.

Terugbetalen

Een nieuw probleem sinds de invoering van het huidige zorgstelsel is overfinanciering. Zorgverzekeraars betalen ziekenhuizen vooraf op basis van een geschat budget. Gedurende het jaar declareren de ziekenhuizen hun dbc’s van de daadwerkelijk geleverde zorg bij de zorgverzekeraars. Als aan het eind van het jaar blijkt dat dit bedrag niet overeen komt met het budget, moeten ziekenhuizen het overschot terug betalen. In de afgelopen jaren is er zo een overfinanciering ontstaan van mogelijk enkele miljarden euro’s, die nadelig is voor de zorgverzekeraars. Overfinanciering komt alleen voor binnen het vaste prijssegment. In het vrije prijssegment zijn de declaraties gelijk aan de directe kosten voor de zorgverzekeraars.

Dure geneesmiddelen

Vektis meldt dat de kosten voor medicijngebruik over 2007 met 10 procent zijn gestegen. De overheid probeert via afspraken met apothekers hun omzetten te dempen, maar artsen schrijven bijvoorbeeld steeds vaker recepten uit voor dure geneesmiddelen. In de jaren daarvoor waren de kosten van medicijngebruik al meer dan verdubbeld. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees hier:

het Vektisonderzoek ‘Zorgmonitor 2008’

Lees ook:

Basispremie grote zorgverzekeraars stijgt nauwelijks

Zorgverzekeraar gaat wanbetaler sneller aanpakken

Forse kritiek ZN op Vektisonderzoek

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.