Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvilla Mardan onder verscherpt toezicht

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft Zorgvilla Mardan in Wildervank voor drie maanden onder verscherpt toezicht gesteld. De zorg voldoet slechts aan 1 van de 21 getoetste normen.
Mardan.winschoten.gif

Dat meldt de Inspectie vandaag. 

Risico’s
Volgens de inspectie leidt dit tot risico’s voor cliënten. De inspectie heeft niet voldoende vertrouwen dat Zorgvilla Mardan zonder extra maatregelen binnen een redelijke termijn de problemen kan oplossen.

Zorgvragen
Zorgvilla Mardan in Wildervank is onderdeel van Mardan Zorg BV. Dit is een kleinschalige zorgaanbieder voor begeleiding, persoonlijke verzorging en verpleging. Zorgvilla Mardan is op 1 januari 2016 gestart en biedt woonruimte voor maximaal 19 cliënten. In Zorgvilla Mardan wonen cliënten met heel verschillende zorgvragen.

Inspectiebezoek
Op 1 april 2016 bracht de IGZ een inspectiebezoek aan Zorgvilla Mardan. Er woonden toen negen cliënten. Tijdens het inspectiebezoek bleek dat Zorgvilla Mardan voldeed aan maar 1 van de 21 getoetste normen. Sinds de start is het Mardan niet gelukt om inzicht te krijgen in de uiteenlopende zorgbehoeften van cliënten. De instelling heeft niet vastgelegd aan welke cliënten ze wel en geen zorg kan bieden. De zorgaanbieder zegt dat de deskundigheid van de medewerkers past bij de zorg in de zorgvilla. Maar men kan dit niet aantonen, zo stelt de Inspectie.

Patiëntveiligheid
Ook heeft Zorgvilla Mardan de zorgbehoefte van cliënten niet of nauwelijks vertaald naar zorgactiviteiten. Verder is de medicatieveiligheid onvoldoende. Dat bleek bijvoorbeeld uit slechte afspraken over zogenaamde voorbehouden handelingen. Dat zijn handelingen die alleen bepaalde zorgverleners mogen uitvoeren.

Toezicht
De Inspectie verwacht dat Mardan zich inspant om alle problemen snel op te lossen. Met aangekondigde en onverwachte bezoeken blijft de inspectie de ontwikkelingen bij Zorgvilla Marden nauwlettend volgen.

Dossier patiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken. Lees meer.

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken….
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.