Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie glossy 2012

De medische mogelijkheden lijken onbeperkt, maar de financiën zijn dat niet. In de eindejaarsspecial nemen wetenschappers, bestuurders en medewerkers de lezer mee op hun zoektocht naar kaders voor moeilijke keuzes.
Zorgvisie glossy 2012

Klokkenluiders

Twee medewerkers vertellen over hun persoonlijke worstelingen nadat hun ethische grenzen waren overschreden. Pas toen meldingen aan de leiding niets opleverden, besloten ze zich tot de media te wenden.

In de bestuurskamer

Adviseurs Joep Choy en Jan Moen over een ethisch dilemma van bestuurders dat ook hen als adviseurs raakt.

Moreel bestuur

Zorgbestuurders moeten ervoor waken dat ze de moraal niet naar de zijlijn van het speelveld schuiven, waarschuwen ethici. ‘Je bent niet alleen goed bezig als je cijfers op orde zijn.’

Dure zorgklanten

Slechte gezondheid hangt samen met sociaaleconomische klasse en omgeving. Hoe ver kunnen overheid en zorgverzekeraars gaan om mensen tot een andere leefstijl te bewegen?

Kostbare behandelingen

De (on)ethische kwestie van een maximumprijs voor een mensenleven van meerdere kanten bekeken. ‘De gemiddelde patiënt bestaat niet.’

E-health

Hoogleraar Sandra van Dulmen laat een duidelijk tegengeluid horen tegen het ‘heilige geloof’ in e-health.

De bezinning van…

De bestuurders Arie Kars, Leen van Leersum en Rogier Hoenders vertellen hoe zij in de hectiek van alledag rust en reflectie zoeken. Een reeks van drie persoonlijke verhalen.

 

Uittreksels

– De roman Samaritaan over een nierdonatie bij leven roept verschillende ethische vragen op. In dit uittreksel gaat het om de operatietechniek.

Onze gezondheidszorg in 2040. In hoofdstuk 6 van dit boek stelt hoogleraar medische ethiek Dick Willems de houdbaarheid van het predicaat ‘ethisch’ bij verschillende kwesties ter discussie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.