Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie special: Besturen met lef

De Zorgvisie eindejaarsspecial is uit. Het thema is dit jaar besturen met lef, omdat de roep om lef op meerdere plekken in de zorg - ook op onze site - klinkt. Bestuurders en toezichthouders vertellen openhartig hoe zij tegen het thema aankijken en in hoeverre zij zelf lef tonen.
Cover Zvspecial 270x370
Zorgvisie eindejaarsspecial 2017

Meermalen klonk het afgelopen jaar  de roep om lef op zorgvisie.nl. Ook bij de externe toezichthouders heeft men waardering voor lef bij zorgbestuurders, blijkt in de eindejaarsspecial. NZa-topvrouw Marian Kaljouw formuleert het als volgt: ‘Iemand met lef durft af te wijken in het algemeen belang.’ Haar collega, inspecteur-generaal Gezondheidszorg Ronnie van Diemen: ‘Als je zelf ervan overtuigd bent dat iets goed is, ga je ervoor.’ Durft u het aan?

VOORLOPERS
Jos de Blok, Peter Bennemeer, Rob Hoogma en Marijke van Putten hebben een ding gemeen: zij hebben lef getoond door tegen de stroom in veranderingen door te voeren. Zelf zien zij dat anders.

OOK SPECIALIST
Bestuurder Carina Hilders ging weer haar vak uitoefenen omdat ze de link met de werkvloer miste.

NU NOG MENSENWERK
Headhunters moeten buiten de gebaande paden treden om verrassende kandidaten voor te dragen. Big data gaat hen helpen.

KENNISOVERDRACHT
Bestuurders moeten vernieuwen leuk maken, zegt Richard Janssen, oud-bestuurder en hoogleraar bestuur en management

GOEDE RUGDEKKING
Wouter van Ewijk en Eppie Fokkema zijn voorzitter raad van toezicht. Ze staan achter de eigenzinnigheid van hun raden van bestuur.

ONDERNEMER PUR SANG
Marius Touwen deed wat je ‘rationeel nooit zou doen’. Hij stak 12 miljoen euro in het noodlijdende Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.

VERBINDEND BESTUREN
Vrouwen geven graag in hun eigen stijl leiding. Hun verbindende bestuursstijl is juist nu welkom.

EEN PLAN, EEN AANPAK
Gijsbert van Herk stelde orde op zaken bij Humanitas. Hij schopt flink tegen bestaande structuren aan om te verbeteren en innoveren.

NATURE OF NURTURE
Drie coaches buigen zich over de wenselijkheid van lef bij bestuurders. En is het aan te leren of ‘zit het in je’?

TERUGBLIK
Hetty de With gaat met pensioen. 35 jaar lang streed zij op haar eigen wijze voor een inclusieve samenleving en stelde zich teweer tegen onzinnige regelgeving.

EXTERN TOEZICHT
De bestuurders van ZN, ABN Amro, ACM, IGJ en NZa spreken zich uit. André Rouvoet, Anja van Balen, Chris Fonteijn, Ronnie van Diemen en Marian Kaljouw hebben ieder hun eigen ideeën over de aard van en hoeveelheid lef die de zorg nodig heeft.


Ook Zorgvisie magazine lezen? Neem een abonnement


 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.