Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie magazine, januari/februari 2016

Eindredacteur
In het eerste nummer van dit jaar het verhaal achter de staatssteun aan Erasmus mc en een gesprek met Tom Kliphuis van VGZ over de moeizame zorginkoop. Marcel Canoy pleit voor moed om risico's te nemen in de ouderenzorg en de focus is gewijd aan Mayo Clinic, het Amerikaanse ziekenhuis waar de patiënt echt centraal staat.
Cover_ZVM01-2.jpg

Lastig zaken doen
De CEO van VGZ merkt dat de zorginkoop moeizamer gaat. Tom Kliphuis: ‘Wij willen er met iedereen uitkomen maar niet tegen elke prijs.’

Discutabele staatssteun
De schadevergoeding die VWS het Erasmus MC moet betalen, is ongekend hoog. Menigeen zet vraagtekens bij het compensatiebedrag van 236 miljoen euro. 

Neem direct een abonnement op Zorgvisie.
Abonneren>>

 

Risico’s durven nemen
Marcel Canoy pleit voor een wereld waarin moed wordt beloond. Moed van instellingen, samenleving en politiek om de kwaliteit van leven in de langdurige zorg te verbeteren. 

De prijs van immunotherapie
De hoeveelheid nieuwe en dure behandelmogelijkheden vraagt om zorgvuldige en spaarzame toepassing. Maar het zorgbudget kan ook nog wel wat omhoog. 

EIB wil meer bekendheid
De Europese Investeringsbank heeft het WfZ gevraagd om instellingen op haar aanbod te wijzen, vertelt Pim van Ballekom, vicepresident van de EIB. ‘Er zijn ook kansen voor de financiering van e-health-initiatieven.’ 

Leren van incidenten
Calamiteitenonderzoekers zijn niet de aangewezen personen om verbeteringen te formuleren na een incident, vinden ze bij Gelre ziekenhuizen. Dat vraagt input van de werkvloer. 

FOCUS MAYO CLINIC

Leren van de beste
De Mayo Clinic is ‘top of the bill’. Maak kennis met dit uitstekende ziekenhuis uit Amerika.

Artsen aan het roer
Ook op de plek van de CEO zit een arts. Alle managers in de Mayo Clinic zijn intern opgeleid en gekozen. 

Bouwen aan patiëntveiligheid
Als artsen in de Mayo Clinic fouten maken, staat een speciaal team klaar om in te grijpen.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.