Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie magazine, oktober 2011

Eindredacteur
In het oktobernummer geeft Zorgvisie duiding aan het jaarlijkse overzicht met de gegevens over de honderd grootste zorginstellingen van PwC. Verder in dit nummer onder meer een aflevering in de serie toezichthouders, het interview waarin Barbara Baarsma toelicht hoe het verder moet met marktwerking in de zorg en twee artikelen over de ondersteuning en zorg voor mensen met een beperking.
Zorgvisie magazine

Cover: JeRoen Murré

‘Er zit nog inconsistentie in het kabinetsbeleid’

Econome Barbara Baarsma somt moeiteloos de zegeningen van marktwerking op. Zij waarschuwt voor compromissen die het slechtste van twee werelden zijn. ‘Dat killt marktwerking.’

Strijd voor behoud van zelfstandigheid

Anno 2011 dreigen gehandicapten weer veroordeeld te worden tot een bestaan buiten de maatschappij. De leden van de actiegroep die ooit met succes voor hun emancipatie streed, komt nu opnieuw in actie.

Serie toezichthouders

Pamela Bouwmeester en Peter van Wageningen bespreken onder meer hoe buitenstaanders in de raad van toezicht bijdragen aan goed bestuur van zorgorganisaties.

Stap voor stap cliëntgerichter

Fatima Zorg is de eerste gehandicaptenzorgorganisatie in de geschiedenis van vijf jaar Planetree Nederland. Zij wil met de methode haar cliënten meer regie geven.

Kwaliteit krijgt te lijden van compromis

Het tijdelijke beloningsmodel voor vrijgevestigde specialisten heeft ongunstige gevolgen: langere wachtlijsten en minder prikkels tot kwaliteitsverbetering. Dat voorspellen Jan-Willem Verlijsdonk en Wim Groot na onderzoek.

Focus ondernemen

Het is het kabinet menens met marktwerking. Zorginstellingen moeten zelf de kosten van vastgoed terugverdienen. Eenmalig mogen ze extra afschrijven. Na de cure moet ook de care zich buigen over haar vastgoed.

  • Top-100 grootste zorgaanbieders

    Overheidsmaatregelen en vastgoedperikelen bepalen het beeld in de top-100 van 2010. Het aandeel ‘gemengde instellingen’ in de lijst is gehalveerd. De trend is meer focus in het zorgaanbod.
  • Aan de slag

    Vanaf volgend jaar moet ook de langdurige zorg zijn huisvestingskosten terugverdienen. Wachten op hogere zorgprijzen of compensatie van de overheid heeft geen zin. Bestuurder Toine van den Broek en adviseur Frank van Kommer kijken samen “over de horizon”.

Neem een abonnement

Interesse in een abonnement? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.