Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie Special Kwaliteit & Doelmatigheid

Mark van Dorresteijn
In de Zorgvisie Special Kwaliteit & Doelmatigheid die vandaag is verschenen, staat een uitgebreid artikel over hoe het St. Elisabeth Ziekenhuis informatie over heropnames gebruikt om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Verder zijn er artikelen over het kwaliteitsprogramma IMAGINE van de STZ-ziekenhuizen, het VMS van Rijnstate, een interview met Robbert Huijsman over het maken van uitkomstindicatoren, de spectaculaire resultaten van het Schotse patiëntveiligheidsprogramma en een interview met Jim Anderson, oud-CEO van het Cincinnati Children's Hospital.
Zorgvisie Special Kwaliteit & Doelmatigheid

De inhoudsopgave van de Zorgvisie special:

Samen ervoor gaan

In Schotland bonden politici, bestuurders, professionals en wetenschappers de strijd aan met het gebrek aan veiligheid in de zorg. Het nationale patiëntveiligheidprogramma scoort goed.

Teken aan de wand

In de Landelijke Medische Registratie ligt een schat aan kwaliteitsinformatie. Heropnames bijvoorbeeld kunnen duiden op slechte zorg. Het St. Elisabeth Ziekenhuis is ermee aan de slag.

Optimale thuiszorg

Het elektronisch cliëntendossier van Buurtzorg Nederland maakt het medewerkers makkelijk om te werken volgens de zorgstandaarden. Ook cliënten zien de voordelen.

Allesomvattend risicomanagement

Niet alleen in de patiëntenzorg kan er wat misgaan. Ziekenhuis Rijnstate houdt met een geïntegreerd systeem zicht op alle risico’s en de kosten daarvan.

Resultaat onbekend

Achmea maakt de uitkomsten van zorg transparant met zijn kwaliteitsprogramma. Voorlopig nog zonder gevolgen voor de zorginkoop, verzekert programma-manager Robbert Huijsman.

Topzorg voor de patiënt

De samenwerkende topklinische ziekenhuizen werken in hun programma IMAGINE aan betere en doelmatiger zorg. Met en voor de patiënt.

Alleen gepaste zorg verzekerd

Het College voor zorgverzekeringen licht het verzekerde pakket door. Minister Schippers wil met de resultaten jaarlijks 300 miljoen besparen.

Dominante leiders

Joep Choy en Jan Moen nemen een beginnende bestuurder bij de hand die moeite heeft met ‘oude rotten in het vak’ in de raad van bestuur.

Nul fouten

Voor Cincinnatti Children’s Hospital geen utopie maar een concreet strategisch doel: ‘zero defects’.

Op de goede weg

Vermijdbare schade en sterfte zijn sterk gedaald. Maar veiligheid is nooit ‘af’.

Gewoon doen

Het kwaliteitsdenken van William Edwards Deming voor de industrie vertaalde Paul Batalden naar de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.