Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie special over bestuurlijk leiderschap

In tien artikelen en zes bijdragen van toekomstige zorgbestuurders schetst Zorgvisie in zijn eindejaarsspecial het bestuurdersvak anno 2016. Het veranderde speelveld vraagt om een nieuwe managementstijl.
Cover Zorgvisie special 2015

Toegevoegde waarde
Sturen op hoofdlijnen volstaat niet meer. Van bestuurders wordt een inhoudelijke inbreng gevraagd. Een pleidooi voor creativiteit en scherp kiezen.

Grip verloren
Er gaat iets mis, media en politiek duiken erop en iedereen verliest het vertrouwen in de bestuurder. Het overkwam Elmer Mulder in het VUmc.

Big brother
Nu de raad van toezicht scherper op de organisatie let, is het zoeken naar de juiste verhoudingen tussen de verschillende bestuurslagen.

Oude rotten in het vak
Al decennialang draaien Gerard Gerding, Pierre Quaedvlieg en Henk Steen mee in de gehandicaptenzorg. Wat is er veranderd in hun functie?

 Discussie over beloning
Ongewild werd Joep Verbugt het ‘schoolvoorbeeld’. De ggz-bestuurder leverde een deel van zijn salaris in uit solidariteit met de medewerkers.

Sturen bij technologische verandering
De digitalisering van de zorg heeft gevolgen voor het bestuur van instellingen. Verstand van ict is niet nodig, een ‘brede blik’ des te meer.

Besturen vanaf de werkvloer
De zorg kan veel leren van Lean manufacturing uit de autobranche. Daar is de patiënt bij gebaat.

Botsende belangen
In de ouderenzorg zitten alle stakeholders wat onwennig rond de tafel om na de transitie samen te bepalen wie welke zorg nodig heeft en wie wat levert. Dat ‘schuurt’ soms.

Collega gezocht
De werving van bestuurders wordt gedegen aangepakt. Komt zo ‘de juiste man op de juiste plek’? ‘Helemaal objectief krijg je het niet’.

Standplaats ver weg
Alles is anders in een buitenlands ziekenhuis: omvang, financiering, omgaan met fouten… Drie bestuurders over hun ervaringen.

Visies van de TopClass
Het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur bereidt met zijn Top Class management-developmentprogramma managers en medici voor op een eindverantwoordelijke functie in de zorg. De huidige deelnemers zijn de bestuurders van de toekomst. In de reeks De visie van …. vertellen zes TopClass-deelnemers hoe zij aankijken tegen de functie en rol van de zorgbestuurder.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.