Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Zwaardere eisen aan bestuur en toezicht

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn gaan extra eisen stellen aan bestuurders en toezichthouders van zorginstellingen. Accreditatie wordt verplicht. Er komt een register voor bestuurders en toezichthouders en in bijzondere situaties gaat de minister ingrijpen in bestuur en toezicht.
Zwaardere eisen aan bestuur en toezicht
Foto: ANP/Roel Rozenburg

Dat schrijven de bewindslieden in een

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    7 REACTIES

    1. Een Raad van Bestuur heeft een aantal ‘countervailing powers’:
      Intern: stafbestuur (ZH), OR, CR, RvT
      Extern: zorgverzekeraars, bankwn, IGZ, NZa, …
      Kan de Minister een ‘Beleidskader’ formuleren hoe deze moeten functioneren en wat ieders rol, verantwoordelojkheid en bevoegdheden zijn??
      Kan de IGZ een ‘Toezichtkader’ firmuleren hoe de IGZ hierop toezicht houdt en hoe de IGZ zo nodig ingrijpt?

    2. Lees alle reacties
    3. meer toezicht, ook op de toezichthouders, betekent nog minder geld voor de feitelijke zorg. en nog minder regie voor de eigenlijke zorgafhankelijken.
      maar ook nog meer afstand tussen de volksvertegenwoordiging en degenen, die het zorgbudget uitgeven.

    4. Elke professional in de gezondheidszorg is geregistreerd en moet zijn/haar vak bijhouden. Het is goed dat dit ook verplicht is voor de bestuurder als professional die vaak in een complexe context de beste randvoorwaarden voor haar cliënten alsook professionals moet creëren. Wie de criteria voor de accreditatie bekijkt ziet vooral de inhoudelijke ondersteuning om goede uitoefening van besturen te ondersteunen.

    5. Vreselijk, nog meer bureaucratie. En daar wordt de zorg beter van? Foute bestuurders en toezichthouders worden hier natuurlijk niet mee aangepakt. Wel mag de hele sector weer consultants, juristen en accountants gaan inhuren om deze rompslomp op papier in orde te maken. Vandaar dat ik laatst in de krant las dan een consultancy 150 nieuwe consultants voor de zorg zocht, en een paar pagina’s verder: 1000 ontslagen zorgverleners. Ik hoop werkelijk dat het hele stelsel in z’n eigen bureaucratie kapotloopt. Sorry voor al die mensen die zorg nodig hebben.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.