Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zwolle pakt wachttijd thuiszorg aan

De tien zorginstellingen die in Zwolle hulp bij het huishouden in het kader van de Wmo aanbieden, lukt het vaak niet die hulp op tijd te leveren. In plaats van boetes uit te delen helpt de gemeente Zwolle de problemen op te lossen. Dat meldt De Stentor.

Zowel bij reguliere hulpaanvragen als bij spoedeisende situaties hebben de zorgaanbieders de grootste moeite om de huishoudelijk hulp te regelen. Zorgwethouder Erik Dannenberg schetst de urgentie van de situatie in de krant met een voorbeeld: “Er zijn weken geweest dat van de tien spoedeisende hulpaanvragen, slechts twee binnen de gestelde termijn van 48 uur zijn geholpen. Dat kan echt niet, dat vind ik schrijnend.” Ondanks herhaaldelijke gesprekken met de betrokken zorgaanbieders, die keer op keer beterschap beloofden, ziet de wethouder geen verbetering, “eerder een verslechtering”.

Geen boetes

Hoewel de gemeente zou kunnen overgaan tot het uitdelen van boetes vanwege het niet nakomen van de afspraken, kiest ze voor een andere weg. “Ten eerste omdat we geen eigenaar van het probleem willen worden en ten tweede omdat we zien dat het een sectorbreed probleem is”, aldus Dannenberg. Tijdig huishoudelijke hulp leveren is moeilijk door het enorme tekort aan werknemers, gekoppeld aan het imagoprobleem van de thuiszorg. De gemeente wil samen met de sector deze problemen aanpakken met een arbeidsmarktoffensief en een publiciteitscampagne om het imago op te krikken.

Thuiszorgcampagne

Om het werken in de thuiszorg te promoten, wordt in de derde week van januari de ‘week van de hulp bij het huishouden’ gehouden. Op het programma staan die week diverse activiteiten en publicaties. Dannenberg: “Wij gaan als bestuurders daadwerkelijk de handen uit de mouwen steken. Afwassen, stofzuigen en de ramen lappen bij iemand die de hulp nodig heeft.” (Zorgvisie – Berber Bast)

Lees ook:

Enorm tekort alfahulpen bij Sensire

Tekort huishoudelijke hulpen bij Evean

‘Ontslagen thuiszorg schaden imago sector

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.