Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

15 Miljoen minder uitgegeven aan wijkverpleging

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het budget voor wijkverpleging is het afgelopen half jaar niet helemaal opgemaakt. Er is 15 miljoen euro minder uitgegeven dan geraamd. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn aan de Tweede Kamer.
15 Miljoen minder uitgegeven aan wijkverpleging
Foto: iStock

Er is aan 1,16 miljoen euro gedeclareerd aan wijkverpleegkundige zorg.  De zorgverzekeraars hebben het bedrag voor dit jaar geraamd op ruim 3, 15 miljoen euro. VWS heeft voor 2105 een bedrag begroot van ruim 3,16 miljoen euro. Van Rijn geeft aan dat het hier zeer voorlopige cijfers betreft.

Tekort wijkverpleegkundigen

Op dit moment is er een tekort aan wijkverpleegkundigen: 8800 zijn er aan de slag en er zijn er dit jaar 9150 nodig. Dit is een tekort van 350. In 2106 dreigt het tekort verder op te lopen, ondanks een toestroom uit het onderwijs. Het veld verwacht een tekort van 1000 wijkverpleegkundigen. De dreigende tekorten aan wijkverpleegkundigen kunnen zich tot 2019 blijven voordoen.

Opleiding

Er lopen verschillende trajecten om de dreigende tekorten aan wijkverpleegkundigen te beperken. Ongeveer zestien procent van de hbo-verpleegkundigen kiest voor een baan in de thuiszorg. Dit aantal zal naar verwachting de komende jaren stijgen naar een kwart. De studenten worden beter geïnformeerd over de mogelijkheden er het imago van de wijkverpleegkundige zal worden verbeterd. Actiz en V&VN hebben al een campagne gestart om hbo-opgeleide verpleegkundigen te interesseren voor de ouderenzorg en de wijkverpleging. Daarnaast wordt negen procent van de mbo-verpleegkundigen omgeschoold tot hbo-verpleegkundige.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging? Bekijk het dossier.

1 REACTIE

  1. Deze cijfers moeten m.i. met een hele grote korrel zout worden bekeken. Facturering is waarschijnlijk op veel plaatsen nog niet bij. bovendien hebben veel thuiszorgaanbieders aanmerkelijk boven het afgesproken plafond gewerkt. Een echt oordeel kun je pas volgend jaar april geven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.