Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

30 miljoen voor zzp’ers in de zorg

Mark van Dorresteijn
Staatssecretaris Martin van Rijn stelt 30 miljoen euro beschikbaar voor zzp’ers in de zorg. De eerste zzp’ers kunnen daardoor per 1 juli 2014 aan de slag binnen de landelijke pilot.
30 miljoen voor zzp’ers in de zorg
Foto: ANP - Bart Maat

Van Rijn vertelt over het bedrag in een Kamerbrief met verdere uitleg over de pilot. Hij wil de pilot zo snel mogelijk open stellen zodat 1200 zzp’ers als zelfstandige zorg kunnen leveren. Hoe het bedrag precies wordt uitgegeven wordt bekeken bij de reactie van het kabinet op het mei-advies van de NZa. De middelen kunnen worden vrijgemaakt via een verschuiving van de contracteerruimte naar de middelen voor zzp’ers.

Afspraken met zorgkantoren

Na afstemming met Zorgverzekeraars Nederland, zorgkantoren, de Belastingdienst en andere partijen is besloten om de pilot per direct open te stellen. Volgens Van Rijn gaat het om een omvangrijke uitbreiding, omdat er in 2011, 2012 en 2013 geleidelijk aan 750 zzp’ers zijn ingestroomd. ‘Alle operationele processen zijn ingericht op bescheiden aantallen. Openstellen betekent dus dat alle betrokken organisaties in korte tijd forse inspanningen moeten leveren om dit mogelijk te maken.’

Toegang tot pilot

Het is sterk afhankelijk van de zzp’er zelf en het aantal zzp’ers dat zich aanmeldt, hoe snel zorg daadwerkelijk geleverd kan worden. Van Rijn: ‘Ik heb daarbij alle medewerking toegezegd gekregen van Kiwa, de zorgkantoren, Vektis, Vecozo, de NZa, het CAK en DINZ om het proces zo veel als mogelijk te faciliteren. Deze partijen geven mij aan dat als alle circa 1.200 zzp’ers zich melden de eerste zzp’er rond 1 juli een contract heeft en de laatste zzp’er uiterlijk op 1 september.’ Van Rijn voegt daar aan toe dat hij in gesprek is met de genoemde partijen om de processen en doorstroming te versnellen.

Om als zzp’er aan de slag te gaan, moeten zij zich kwalificeren en een ondernemersprofiel hebben. De zorgkantoren hanteren daarbij een gelijk speelveld met de huidige zzp’ers. De instromers moeten daarom een BIG-registratie hebben of een geldig keurmerk voor de thuiszorg. De zzp’er moet onder andere zelf de werving van cliënten op zich nemen en aangesproken kunnen worden op de kwaliteit. Om de continuïteit van zorg te garanderen dient de zzp’er te zorgen voor achtervang. Tevens moeten administratieve verplichtingen nagekomen wordt in het proces van ‘indicatie tot facturatie’.

Loondienst als optie

Tot slot wil Van Rijn er nog op wijzen dat loondienst een reële optie moet blijven. ‘Vaak wordt gezegd dat een dienstbetrekking niet haalbaar is, omdat werknemers te duur zijn. Los van het feit dat dit nooit een argument kan zijn om schijnconstructies toe te staan, gaat dit ook voorbij aan het feit dat ook binnen de arbeidsovereenkomst veel flexibiliteit mogelijk is.’

Lees ook:

Financiële strop dreigt voor zzp’ers zorg

Oplossing voor zzp’ers zorg blijft uit

 

7 REACTIES

 1. Ik neem aan dat alle zzp- ers een handdruk krijgen van minstens 4 ton! Want stuk voor stuk zijn ze goud waard, zij kunnen gebudgetteerd werken en zij zijn een voorbeeld hoe er kostenbesparend gewerkt kan worden! Dus commerciële Zorgverzekeraars een handdruk is op zijn plaats! En voor de Zorgverzekeraar heb ik een ‘ leuke job ‘ in het vooruitzicht! Leuke uitdaging en misschien treffen we elkaar dan nog eens om te evalueren!

 2. Lees alle reacties
 3. Zusterindebuurt kan direct de zzp’ers en de zorgkantoren in deze pilot ondersteunen door het faciliteren van het AZR berichtenverkeer via een beveiligde online portal. Geen aanpassingen in de standaarden nodig, zzp’ers kunnen direct vanuit de indicatie de zorginzet vastleggen, eigen teams met zzp’ers maken, de werkverdeling uitvoeren en de verantwoording naar het zorgkantoor wordt automatisch geregeld. Zie voor meer informatie http://www.zusterindebuurt.nl. Kosten voor overhead minimaal!

 4. Wie de schoen past………
  Dit zegt van RIjn ook
  ‘Vaak wordt gezegd dat een dienstbetrekking niet haalbaar is, omdat werknemers te duur zijn. Los van het feit dat dit nooit een argument kan zijn om schijnconstructies toe te staan, gaat dit ook voorbij aan het feit dat ook binnen de arbeidsovereenkomst veel flexibiliteit mogelijk is.’
  Zorg kan toch gewoon verleend worden door werknemers in dienstbetrekking? Waarom zorgverleners zonder VAR dan niet gewoon aannemen als werknemer?
  . Ik blijf herhalen een VAR is geen wettelijke plicht en is ook nergens wettelijk verankerd. Ik heb als zelfstandige helemaal geen VAR nodig om als zelfstandige aan de slag te kunnen.
  Ik snap de discussie niet en eh…….de vrijwarende werking van de VAR werkt wel heel erg verstorend op de arbeidsmarkt, met name bij laag betaalde arbeid.

 5. Beleid wat alleen meer bureaucratie zal veroorzaken. Zorgkantoren zitten niet te wachten op ZZPers die voor 25.000 euro kunnen contracteren….wat als de 25.000 euro opgesoupeerd is…waarschijnlijk al binnen 3 maanden…client geen zorg meer en ZZPer weer op non actief…!
  Wanneer gaat men nu eens eerst nadenken en communiceren met het werkveld…?
  Ongelofelijk gehannes…Van Rijn is 7 jaar geleden begonnen, als directeur generaal van VWS, met het afbreken van een goed systeem en hij krijgt nu als Staatssecretaris,nog steeds de ruimte om door te gaan met zijn desastreus beleid…!
  Wie gaat deze man stoppen…?

 6. Leuke oplossing voor 1200 ZZP-ers. Wat moeten de overige ZZP-ers nu doen die volgens de Belastingdienst via schijnconstructies werken? Net als in alle sectoren moeten ZZP-ers kunnen werken in de zorg en moet bemiddeling en onderaanneming mogelijk zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.