Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nictiz: Te weinig ziekenhuizen hebben een CMIO

Bert Bukman
De digitalisering in de zorg vraagt om een CMIO (Chief Medical Information Officer). Deze arts vervult een brugfunctie tussen de techniek en de gebruiker. Toch heeft nog niet ieder ziekenhuis een CMIO, terwijl een derde van de CMIO’s nog geen formele aanstelling heeft. Dit blijkt uit onderzoek van het landelijk CMIO Netwerk en Nictiz.
ACM, fusie, zorg, ziekenhuizen
Foto: iStock
Het onderzoek van het CMIO Netwerk en Nictiz werd uitgevoerd onder 29 CMIO’s van ziekenhuizen. Hiervan hebben er er maar achttien een formele aanstelling. De elf CMIO’s zonder formele aanstelling geven aan dat zij deze rol lastig kunnen combineren met hun functie als arts.
Ook vinden zij dat financiering, tijd en kennis achterblijven. Daarnaast is er te weinig tijd om proactief en innovatief bezig te zijn. CMIO’s die wel formeel zijn aangesteld, zijn vaker in de gelegenheid om een opleiding of cursus te volgen. Bovendien hebben ze meer tijd tot hun beschikking.

Medische achtergrond

Met zijn of haar medische achtergrond voegen CMIO’s een nieuw perspectief toe aan technologie, namelijk die van de gebruiker, aldus het onderzoek. Gemiddeld zijn ze betrokken bij drie of meer projecten in het ziekenhuis. Daarin dragen zij bij aan projecten waar een relatie bestaat tussen geneeskunde en ict. Voorbeelden zijn implementatie en onderhoud van het EPD, het Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt & Professional (VIPP) van de ziekenhuizen of Registratie aan de bron.
Vogens de onderzoekers is het van belang dat alle ziekenhuizen een CMIO aanstellen in een formele functie. Ook is er behoefte aan kennis en een passend opleidingsaanbod. Het CMIO Netwerk pakt dit samen met Nictiz en opleidingscentra op.

Administratieve lasten

Tot slot kan de CMIO ook een belangrijke rol spelen op nationaal beleidsniveau. Dit geldt bijvoorbeeld voor de invoering van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming), maar ook bij het terugdringen van administratieve lasten in de zorg. Samen met het ministerie van VWS werkt het CMIO Netwerk aan het betrekken van de CMIO’s bij vraagstukken die zorgen voor verbinding tussen beleid en de praktijk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.