Patiënten in Radboudumc worden 24/7 gemonitord

Het real time monitoren van patiënten op verpleegafdelingen, met als doel een verandering van hun situatie adequaat te voorspellen. Dat is de insteek van een innovatieproject van internist Bas Bredie in het Radboudumc.
Bredie
VILevi / Fotolia

In het project, op de verpleegafdelingen van Interne Geneeskunde en Heelkunde van het Radboudumc, worden patiënten 24/7 gecheckt op een aantal cruciale waarden. ‘Het gaat om de hartslag, ademhaling, temperatuur, zuurstofsaturatie en bloedwaarden’, vertelt internist Bas Bredie. ‘Tot nu worden deze waarden drie keer per dag handmatig gemeten door verpleegkundigen. Dat kost veel tijd en de metingen zijn niet altijd compleet.’

In het nieuwe systeem worden de waarden real time gevolgd en vervolgens met behulp van speciale software omgezet in een zogeheten Vital Risk Score. ‘Deze score voorspelt hoe groot of hoe klein het risico is dat de patiënt loopt’, aldus Bredie. ‘Zo kun je sneller beoordelen of iemand extra zorg nodig heeft, naar de IC moet worden gestuurd of juist eerder naar huis mag gaan.’

Meer dan een wachtwoord

De onderzochte waarden worden doorgegeven via het beveiligde wifi-netwerk van de verpleegafdeling en binnen de muren van het ziekenhuis opgeslagen. ‘De beveiliging omvat meer dan een wachtwoord’, verzekert Bredie. ‘Ook gaan we na hoe we de veiligheid van toekomstige patiënten het beste kunnen monitoren en bewaken. Hierbij heeft de patiënt zelf ook belangrijke inspraak. We verwachten daar al voor de zomervakantie meer over te kunnen zeggen.’

Het project in het Radboudumc is een initiatief van REshape, het centrum voor innovatie van het ziekenhuis in Nijmegen. Bas Bredie is hieraan voor twee dagen per week als ‘fellow’ verbonden.

1 REACTIE

  1. Onduidelijk uit het artikel met welke al dan niet gevalideerde technologie deze 24/7 monitoring gebeurt, aangezien men in het verleden reeds experimenteerde met de ter ziele gegane Scanadu Scout, de ViSi Mobile van het failliete soterawireless, verschillende versies van de Vitalconnect healthpatch en recentelijk de Viatom Checkme, waarvan de bloeddrukmeting niet onbesproken is qua betrouwbaarheid en dus klinische relevantie.
    Verder ook onduidelijk of het hier een klinische studie betreft, dan wel alledaags gebruik van een CE gecertificeerd medisch hulpmiddel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.