Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorgverzekeraars dreigen met premiestijging

Zorgverzekeraars verwachten dat de zorgpremies stijgen als minister Schippers haar plannen voor het nieuwe financieringsstelsel voor de zorg al in 2012 wil invoeren.
Zorgverzekeraars dreigen met premiestijging

Dat zeggen ze in een reactie op de brief die Schippers eergisteren naar de Tweede Kamer stuurde.

Onvoorspelbaar

“De systeemrisico’s die ontstaan bij de invoering van de prestatiebekostiging voor ziekenhuizen kunnen leiden tot onvoorspelbare kosten met als gevolg een onnodige extra premiestijging in 2012”, laat Zorgverzekeraars Nederland weten. De risico’s die verzekeraars nu voor de ziekenhuiskosten dragen, liggen nu al rond de 70 procent, volgens ZN. Minister Schippers wil deze risicodragendheid te snel verhogen. In haar brief schrijft Schippers dat ze per 2012 de volledige hoge kosten verevening afschaft. In 2015 moet de hele ex-postrisicoverevening, de compensatie die zorgverzekeraars achteraf krijgen voor onverwachte kostenposten, zijn afgeschaft.

Geleidelijk

De zorgverzekeraars zeggen groot voorstander te zijn van de invoering van prestatiebekostiging voor ziekenhuizen, in combinatie met een duidelijke productstructuur en vrije prijsonderhandelingen. Vorig jaar waren ze naar hun beleving eens om via een geleidelijk overgangsmodel de risico’s die prestatiebekostiging met zich meebrengt, te beperken. Het model dat Schippers versnel wil invoeren, is te onvoorspelbaar. Daarom zeggen de zorgverzekeraars extra financiële buffers nodig te hebben. Dus stijgen de premies. Schippers is nog steeds met de zorgverzekeraars in bespreking. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Schippers wil in 2012 nieuwe financiering ziekenhuizen
Schippers waarschuwt voor forse overschrijding begroting
Ziekenhuizen laten Schippers nog even wachten

Zorgvisie manager van het jaar

Registreer u voor het congres Zorgmanager van het Jaar 2011 op 7 april.

3 reacties

 • no-profile-image

  +++++

  nee hé betalen wij nog niet genog aan premie's wat denk je van de eigen bijdrage die gaat ook steeds om hoog diet is niet goed te praten!!!!en er zijn mensen die dat helemaal nie meer kunnen betalen wat denk je er van

 • no-profile-image

  Grgor

  Onder laatst zeiden ze nog winst te maken!
  Je kunt beter voortaan uit je eigen beurs, gaan betalen .
  want door het onaanzienlijk indicatiegebied is overal wel een therapie(met tarieven) voor bedacht

 • no-profile-image

  William D. ( Bill) Hermsen. Dordrecht.NL

  Belangrijk is voor de Zorgverzekeraars is , dat zij bespreekbaar maken binnen de STZ ziekenhuizen en de NVZ , dat de Zorg gaat samenwerken in NL. Voorbeeld het EPD. Ieder ziekenhuis kiest zijn/haar eigen systeem.In NL hebben wij slechts 98 Ziekenhuizen, waarom kiezen zij niet voor een ( 1 ) EPD-Systeem ?
  In de onderhandelingen met de leverancier kunnen ze daar honderden miljoenen mee winnen.
  Toch kiezen Ziekenhuizen; ieder voor hun eigen systeem, ondanks de Bezuinigen die door de Overheid worden opgelegd. Blijkbaar toch Euro s genoeg in de Zorg ? De Politiek weet dat, maar kijkt toe, en laat het gebeuren. De Belastingbetaler krijgt de rekening. Te triest voor woorden.

Of registreer u om te kunnen reageren.