Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Emmense mag pgb voorlopig houden

De rechter deed vandaag uitspraak in de zaak van Ingrid de Wacht tegen de gemeente Emmen. Emmen heeft met ingang van 1 januari van huishoudelijke hulp een algemene voorziening gemaakt en daardoor was een persoonsgebonden budget (pgb) niet meer mogelijk voor De Wacht. De rechter oordeelt vandaag dat zij haar pgb voorlopig mag behouden.
Emmense mag pgb voorlopig houden

In Emmen krijgen mensen met een indicatie voor huishoudelijke hulp nu standaard een hulp van een schoonmaakbedrijf, dat gecontracteerd is door de gemeente. De gemeente Emmen vindt dat huishoudelijke hulp een algemene voorziening is in plaats van een individuele voorziening. Voor een algemene voorziening kun je geen pgb krijgen, voor een individuele voorziening wel.

Voorlopige voorziening

Pgb-houder De Wacht spande hiertegen een zaak aan, daarbij gesteund door de advocaat van de belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget, Per Saldo. De rechter kende vandaag een voorlopige voorziening toe, in afwachting van een uitspraak door de meervoudige rechter. Die rechtszaak start vrijdag. Voorlopig heeft De Wacht gewonnen en houdt ze haar pgb tot zes weken na de uitspraak door de meervoudige rechter.

Ingrijpende gevolgen

Per Saldo noemt het op de site van de organisatie een schande dat in Emmen het pgb voor hulp bij het huishouden feitelijk onmogelijk is gemaakt. 'Door van huishoudelijke hulp een algemene voorziening te maken, wil de gemeente in de eerste plaats bezuinigen, maar staat zij niet stil bij de ingrijpende gevolgen voor mensen met een beperking. Dankzij het pgb kan hulp op maat worden ingekocht, wat helemaal past bij de eigen regie die budgethouders willen behouden en die bovendien ook helemaal past in de gedachte van de Wmo. Per Saldo hoopt dat de rechter de gemeente zal aanspreken op haar verantwoordelijkheid en doet er intussen alles aan om dit probleem daar waar mogelijk kenbaar te maken.'

Of registreer u om te kunnen reageren.