Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Patiënten van kastje naar de muur voor medicijnen’

Zowel apothekers als patiënten lopen op tegen het preferentiebeleid van zorgverzekeraars voor goedkopere medicijnen. Patiëntenfederatie NPCF start vandaag een meldactie naar ervaringen van patiënten met de verstrekking van medicijnen. NPCF-directeur Wilna Wind: ‘We krijgen signalen dat patiënten van het kastje naar de muur worden gestuurd vanwege een preferent medicijn.’
‘Patiënten van kastje naar de muur voor medicijnen’
Foto: NPCF

De patiëntenfederatie wil in beeld brengen waar mensen die medicijnen gebruiken met het voorkeursbeleid (preferentiebeleid) tegenaan lopen, hoe het contact met de apotheek is en of ze goed begeleid worden. Volgens NPCF-directeur Wilna Wind is een meldactie hard nodig, vooral als het gaat om het preferentie beleid van zorgverzekeraars. ‘We krijgen signalen dat patiënten van het kastje naar de muur worden gestuurd als het medicijn dat ze altijd gebruikten, niet meer wordt vergoed. Het komt voor dat mensen niet goed reageren op het nieuw voorgeschreven, goedkopere medicijn.

Meldactie

Een belangrijk onderwerp van het vragenformulier van de meldactie is de ervaring van patiënten met het preferentiebeleid. Dit is het beleid waarbij verzekeraars alleen bepaalde –door hen vastgestelde, maar vergelijkbare - medicijnen vergoeden.

Apothekers

Ook apothekers hebben grote problemen met het preferentiebeleid van zorgverzekeraars. Vorige week meldde de voorzitter Rik van der Meer van de brancheorganisatie voor apothekers KNMP – en praktiserend apotheker - dat hij een vordering van 65.000 euro kreeg van verzekeraar Menzis/Azivo, omdat hij zich niet had gehouden aan het preferentiebeleid. Hij zegt gegronde redenen te hebben ‘om vast te houden aan het medicijn waarop patiënten therapeutisch zijn ingesteld.’ Het gaat in dit voorbeeld om een psychiatrische patiënt, die afhankelijk is van de therapietrouw aan het hem bekende medicijn.

Gezondheidschade

In een brief aan de Tweede Kamer pleitte patiëntenfederatie NPCF eerder al voor aanpassing van het preferentiebeleid. 'Onnodige wisselingen, onduidelijkheden met betrekking tot het hanteren en opvolgen van het begrip "medische noodzaak" leidt tot veel frustratie en last voor patiënten. Maar ook tot gezondheidsschade, bijvoorbeeld door een slechtere therapietrouw vanwege onnodige wisselingen van medicijnen of het überhaupt wisselen bij kwetsbare patiënten'.

 


Carolien Stam

4 reacties

 • adje rem

  Leuk beste Frederik, nog even en de arts moet aangeven of het consult wel medisch noodzakelijk was of is , al dan niet ten koste van het eigen risico of een extra eigen bijdrage . Het wordt hoog tijd voor een ander volkslied. Het aloude : Nederland let op uw saeck, en niet alleen de ZORG betreffend . Overigens net gelezen dat een schenking van 1 miljard euro , 1000.000.000,00 euro , aan en in Egypte niet meer traceerbaar is ? ? Zelfs niet in Zwitserland . Nog steeds beweren politici , o.a. Pechtold , partijgenoot van Van Boxtel (Menzis) ,dat Europa veel voordeel oplevert . Zo langzamerhand leren we dat dat klopt , maar dat dat niet voor de Europeanen geldt. Sinterklaas zetelt nu in Brussel met zijn zwarte piet in Den Haag.

 • Frederik

  Mijn vrouw gebruikt medicijn X. Toen ze op herhaalrecept bij de apotheek kwam kreeg ze een ander medicijn met dezelfde werkzame stof. In goed vertrouwen mee naar huis genomen. Net als bij het originele medicijn moest de pil van het 'goedkope' medicijn in tweeën. Maar dat lukte mijn vrouw en ook de apotheker niet.De pil verkruimelt helemaal. Anders dan bij het originele medicijn. Nu krijgt ze weer het originele medicijn. De arts moet dan wel op het recept voor het 'dure'medicijn schrijven: 'medische noodzaak'. Ergo: de zaak is goed opgelost door arts en apotheker.

 • pervers

  jammer dat de ooit zo menselijke Menzis zo aan het ont-menselijken is op alle fronten.En dat in het kader van bezuinigen+ winst maken+ de zgn kwaliteitsverbeteringen.

 • Riet

  Dat klopt, die ervaring heb ik ook. Alleen doen apothekers daar zelf ook aan mee. Zij geven zelf ook een goedkoper medicijn als dat hen goed uitkomt. Wanneer je daar wat van zegt en vraagt om het medicijn wat je altijd gebruikte, geven ze dat. Minder assertieve mensen zullen dus slikken wat de apotheek geeft.

Of registreer u om te kunnen reageren.