Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Tergooi verliest rechtszaak en klant

Concurrent Saltro gaat er vandoor met een contract met Zorggroep Almere. Inkomstenderving voor Tergooi is ruim een miljoen euro per jaar.
Tergooi verliest rechtszaak en klant
Foto: Stockxchng

Tergooi heeft het kort geding verloren dat het aanspande tegen de Zorggroep. In de uitspraak van 24 december veegde de rechter alle eisen van tafel. Tergooi moet ook de proceskosten betalen. De woordvoerder zegt dat vooral de korte overgangstermijn in het verkeerde keelgat is geschoten: 'Wij zijn erg teleurgesteld. Dit kort geding was voor ons ook een principekwestie: we hebben dertig jaar lang de diagnostiek verzorgd voor Zorggroep Almere en hoorden drie maanden geleden dat dat op 1 januari ophoudt.'

Zorggroep Almere

Op 1 januari neemt Saltro de microbiologie- en -pathologie-onderzoeken voor Zorggroep Almere over. 'Wij hebben behoefte aan meer feedback voor onze huisartsen', zegt een woordvoerder van de Zorggroep, 'Saltro is een diagnostische club die heel erg meedenkt met de huisartsen. Wij trekken de kwaliteit van Tergooi niet in twijfel maar dat is toch een tweedelijns laboratorium en dat is echt iets anders.' Zorggroep Almere koos voor de samenwerking met Saltro na een pitch onder vijf partijen. Saltro biedt meer service en ondersteuning van de huisartsen.

Saltro

Het UMC Utrecht en het Sint Antonius Ziekenhuis Nieuwegein besteden hun diagnostiek al uit aan Saltro. Lange tijd konden ziekenhuizen voor dezelfde diagnostiek een hoger tarief declareren. Sinds vorig jaar is er nog maar één tarief voor diagnostiek. Dat maakt het voor ziekenhuizen interessanter om samen te werken. Saltro-bestuurder Esther Talboom: 'Een ziekenhuis kan de diagnostiek nooit zo op maat inrichten als wij dat doen. Dat is namelijk onze corebusiness. Wij kunnen vooroplopen met innovaties. Wij hebben een nauwe samenwerking met huisartsen die precies weten wat er nodig is in hun wijk. En we hebben een logistiek netwerk met 170 decentrale locaties in de wijken. Dat doet geen ziekenhuis ons na.'

Tergooi

Tergooi werkt niet samen met Saltro. Met het Eerstelijns Diagnostisch Centrum, waarin Tergooi en de huisartsen in de regio Gooi en Vechtstreek samenwerken, positioneert het ziekenhuis zich als concurrent van Saltro. Tergooi hoopte juist de samenwerking met de huisartsen te intensiveren. Tergooi hoopte juist de samenwerking met de huisartsen te intensiveren. Volgens de woordvoerder kost het verlies van Zorggroep Almere als klant het ziekenhuis rond een miljoen euro per jaar.

Of registreer u om te kunnen reageren.