Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Van der Burg: ‘Internetveiling ligt niet voor de hand’

Gemeente Amsterdam contracteert in 2015 en 2016 voor tachtig procent huidige Wmo-aanbieders en kiest voor twintig procent nieuwe toetreders. Dat zegt wethouder Eric van der Burg (VVD) van gemeente Amsterdam. ‘We zijn ongeveer voor vijftig procent klaar met de transitie.’
Van der Burg: ‘Internetveiling ligt niet voor de hand’

Van der Burg is druk bezig met de transitie van zorgtaken in de hoofdstad. Vanaf 1 april zijn zes van de 22 Amsterdamse wijkteams operationeel. De overige wijken krijgen voor januari 2015 sociale wijkteams, de meeste rond de zomer. 'De decentralisatie verloopt volgens schema. Daarom ben ik geen voorstander van uitstel van de invoering van de Wmo. We zitten op een rijdende trein.'

Verkiezingen

Van der Burg ergert zich aan het feit dat in alle debatten die momenteel in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen gevoerd worden de landelijke thema's de boventoon voeren. Dat terwijl de belangrijke beslissingen op gemeenteniveau worden genomen. 'Dat vind ik voor alle thema's irritant, behalve voor de zorg. Over zorg kan ik voorlopig alleen nog debatteren op landelijk niveau. Omdat het gemeentebudget nog verdeeld moet worden over de verschillende gemeenten en de Wmo-wettekst nog bij de Tweede Kamer ligt. Zo lang dat nog de situatie is kunnen wethouders nog niet in detail uitleggen aan kiezers wat precies gaat gebeuren in 2015. Hoe hoog de eigen bijdrage is, hoeveel uur thuiszorg ze krijgen, et cetera. Dat is in verkiezingstijd behoorlijk frustrerend.'

Zorgveiling

Van der Burg wil graag zelf zijn ingezette zorgbeleid voortzetten in de hoofdstad. Als er onverhoopt toch een andere wethouder aantreedt, dan is financiële onduidelijkheid de grootste potentiële valkuil voor zijn opvolger. 'Ik heb wel voorzieningen getroffen. We houden geld en mensen achter de hand om onvoorziene omstandigheden op te kunnen vangen. Bovendien is het plan om zoveel mogelijk de continuïteit te bewaren voor klanten en zorgmedewerkers door niet massaal over te stappen naar nieuwe aanbieders. Tachtig procent van de huidige aanbieders houdt in 2015 en 2016 het contract. Op de vraag of Van der Burg de resterende procent van de contracten online gaat veilen voor nieuwe toetreders antwoordt hij lachend: 'Het lijkt me beter om dat maar niet te doen.'

Lees ook over de andere zorgwethouders

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen vraagt Zorgvisie wethouders over de transitie:
- Lenie Scholten (GroenLinks, Eindhoven) - 'Hou de eigen bijdrage voor de Wmo in de gaten'
- Marco Florijn (PvdA, Rotterdam) - Transitie in Rotterdam loopt op rolletjes
- Bob Bergkamp (CDA, Breda) - Onverantwoord thuis wonen

- Karsten Klein (CDA, Den Haag) - 'Korting huishoudelijke zorg onverantwoord zwaar'

Of registreer u om te kunnen reageren.