Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

In 2015 meer dbc’s, hogere omzet ziekenhuizen

Het verkorten van de doorlooptijden van dbc’s kan leiden tot een omzetstijging van 600 miljoen euro als ziekenhuizen en zorgverzekeraars de tarieven niet aanpassen. DBC Onderhoud informeert partijen hoe ze extra uitgaven kunnen voorkomen.
In 2015 meer dbc’s, hogere omzet ziekenhuizen
Foto: ANP/Koen Suyk

Volgend jaar komen er ongeveer twee miljoen extra declarabele dbc's bij. De toename van het aantal dbc's komt doordat de doorlooptijd van dbc's korter wordt. Nu kan het een jaar duren voor een dbc, een behandeling in het ziekenhuis, wordt afgesloten. In 2015 is de maximale doorlooptijd 120 dagen. Ziekenhuizen, zorgverzekeraars en het ministerie van VWS hadden om de kortere doorlooptijden gevraagd om sneller en beter inzicht in de kosten te kunnen krijgen. Zorgaanbieders kunnen de afgesloten trajecten sneller declareren bij de zorgverzekeraar. Daardoor hoeven ze niet meer zo lang te wachten op hun geld. Ook neemt het onderhanden werk binnen ziekenhuizen af.

Omzetstijging

Het opknippen van langlopende dbc's zou in principe budgetneutraal moeten verlopen. Toch bestaat er een risico op hogere uitgaven. Als ziekenhuizen en zorgverzekeraars de tarieven intact laten, dreigt een omzetstijging van circa 600 miljoen euro, heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in 2013 becijferd. Voor het vaste segment, het a-segment, stelt de NZa prijzen vast. Over de resterende negentig procent, het vrije prijssegment, kunnen zorgaanbieders en zorgverzekeraars met elkaar onderhandelen. Om een omzetstijging te voorkomen, moeten zorgverzekeraars en ziekenhuizen bij de zorginkoop de prijzen van de dbc's verlagen. DBC Onderhoud heeft partijen geïnformeerd over de aanpassingen in de profielen van de dbc's. Met die informatie kunnen ze ook de prijzen in het vrije b-segment aanpassen.

Kortere doorlooptijden

De effecten zullen vooral te zien zijn bij geriatrische- en chronische zorg. Dit zijn vaak de langere behandelingen. Die zijn opgeknipt in korter lopende dbc's om zo onder de 120 dagen te komen. DBC Onderhoud heeft zogenoemde informatieproducten ontwikkeld. Dat zijn hulpmiddelen waarmee de partijen in de onderhandelingen kunnen anticiperen op de financiële gevolgen.

Carina van Aartsen en Bart Kiers

5 reacties

 • M.N.O.

  Deejay heeft gelijk; het gaat over een verbetering in liquiditeit van de ziekenhuizen, niet hoger omzet (wat nu gecorrigeerd wordt achteraf). Het heeft een positieve invloed op de sturing van de kosten en kan ik alleen maar toejuigen.

 • het kan beter

  DBC's is raar bekostingssysteem. Hoe korter de patient bij de medisch specialist ziekenhuis komt. Des te hoger is tarief per uur. Deze rekenmethode is de ervenis van Min. KLINK. Deze mijnheer maak nu deel uit van het commisariaat VGZ.

 • Seb

  Wat een uitermate interessant inkijkje in ons inefficiënte systeem van declareren. Ik dacht bovendien dat we minder DBC's en vereenvoudiging wilden. Maar goed, deze 'tanker' blijft nog wel even autonoom op koers.

 • Deejay

  De nuance is dat het om een eenmalig effect gaat. Blijkbaar is in het verleden met de invoering van de DBC de omzet naar achteren geschoven en heeft men minder omzet genomen en dat wordt dan nu gecorrigeerd.

  Berichtgeving mag wel wat genuanceerder........

 • Sleepmaker

  Wat een onzin! Waarom moet de prijs per product aangepast worden? Het product veranderd toch niet, alleen de periode waarna afgerekend mag worden. Waarom moeten ziekenhuizen en dokters deze administratieve handeling betalen? De verzekeraars hebben voor miljarden euro's geld op de planken liggen die stof liggen te verzamelen. Laten ze die inzetten

Of registreer u om te kunnen reageren.