Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Pgb-chaos was niet te voorspellen’

Nicoly Vermeulen, bestuursvoorzitter van de Sociale Verzekeringsbank, vertelt openhartig over de problemen met uitbetaling van pgb’s. Ze doet haar verhaal in NRC Next.
00rekenen.png
Foto: Fotolia

Vermeulen wilde tijdens de chaos niet in de media treden. Naar eigen zeggen om eerst zoveel mogelijk de problemen op te lossen. ‘Om te reageren op alle beeldvorming kost ook heel veel energie.’ Een lastige afweging, zegt ze, omdat haar personeel vindt dat hun onrecht is aangedaan. ‘Er zijn onjuiste zaken beweerd over ons. Dat maakt ons woedend. Maar punt één, nog steeds zijn niet alle problemen opgelost. En, twee, wij zijn er ook oorzaak van. We hebben dingen niet goed gedaan.’

Ingewikkeld proces

Aanvragen van een pgb gaat over te veel schijven, vindt de Ombudsman. Vermeulen erkent dat het aanvragen van zorggeld voor langdurig zieken en gehandicapten soms onbegrijpelijk is geworden. ‘Het is een complexe keten met vele stappen. Er is niet één simpele oplossing voor een ingewikkeld probleem. Het gaat al een stuk beter, processen lopen beter. Maar, vergeet niet, als het te ingewikkeld is geworden kun je niet 2,5 miljoen betalingen doen. Dat hebben we dit jaar wel gedaan. Sinds de zomer is het betaalproces redelijk op orde. Structureel willen we het versimpelen. Door minder administratieve rompslomp wordt het systeem minder foutgevoelig. Haal je er een paar stappen uit de keten, dan wordt het minder foutgevoelig. Automatiseer je stappen, dan maak je het ook minder foutgevoelig.’

Problemen waren niet te voorspellen

Volgens Vermeulen (foto) waren de problemen niet te voorspelen. ‘Niet alleen de SVB en gemeenten zijn betrokken, maar ook de budgethouder, vertegenwoordigers en organisaties zoals indicatiesteller CIZ en het CAK, dat over eigen bijdrages gaat. Wie had daar dan een totaalbeeld van? Ik kan ook alleen maar vanuit mijn standpunt, mijn deelgebied, monitoren wat ik binnenkreeg. Dit hebben wij niet met zijn allen kunnen overzien.’ In 2016 wil de bestuursvoorzitter het proces structuur verbeteren en minder foutgevoelig maken. ‘Dit ga ik niet nog eens meemaken.’

Toch blijft de kans op problemen bestaan. De SVB is voor de informatie afhankelijk van andere partijen en Vermeulen merkt dat het ketenproces nog niet op orde is. Gemeentes blijven bijvoorbeeld te laat gegevens aanleveren. ‘60 procent van de gemeentes heeft de gegevens niet op tijd aangeleverd voor 2016.’

Van Rijn

Van Rijn heeft volgens Vermulen ook zwaar geleden onder dit dossier. ‘Wij hebben in gezamenlijkheid geprobeerd tot zoveel mogelijk noodmaatregelen en oplossingen te komen.’ En dat was uiteindelijk succesvol, vindt Vermeulen. ‘Het feit dat ik hier nog zit en het feit dat Van Rijn tien Kamerdebatten heeft overleefd, zegt tegelijk: wij zijn ook de oplossing.’

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.