Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Compensatieregeling pgb nauwelijks gebruikt’

Nog twee weken - tot 1 juni - hebben budgethouders en zorgaanbieders de tijd een aanvraag in te dienen voor de compensatieregeling trekkingsrecht pgb. Deze regeling is ingesteld om hen te compenseren voor geleden verliezen ten tijde van de chaos rond de invoering van het trekkingsrecht.
pgbb.jpg

Volgens Aline Molenaar van belangenorganisatie Per Saldo ligt de drempel om daadwerkelijk een beroep te doen op de regeling veel te hoog.

Oproep snel aanvraag in te sturen
Demissionair staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) gaf deze week het signaal dat mensen die nog geen compensatie hebben aangevraagd, dat wat hem betreft snel moeten doen. ‘De problemen die budgethouders en pgb-verleners in 2015 hebben ervaren, waren ontzettend vervelend. Om mensen te compenseren voor extra kosten die zij hebben gemaakt door die problemen, heeft het kabinet deze compensatieregeling in het leven geroepen. De looptijd komt nu aan het einde. Tegen mensen die nog bezig zijn of nog twijfelen of ze iets indienen, zou ik willen zeggen: let op de tijd, nu kan het nog.’

Aanvraag
Er zijn tot nu toe zeer weinig aanvragen gedaan. ‘Van de honderden mensen die iedere maand bij ons aan de hulplijn hingen met allerlei financiële problemen in 2015, heeft slechts een fractie een beroep gedaan op de regeling’, zegt Aline Molenaar van Per Saldo. ‘Een hard percentage is niet bekend omdat de regeling nog niet is afgerond en uitvoerder PwC nog geen berekening heeft gedaan. Maar ik durf nu al wel te stellen dat heel veel mensen toch hebben afgezien van het indienen van een aanvraag.’

Minimumbedrag
Aanvragen kunnen worden ingediend via www.compensatieregelingpgb.nl. Volgens Molenaar doen veel gedupeerden dat niet omdat het minimumbedrag dat gecompenseerd kan worden relatief hoog ligt en de bewijslast groot is. ‘Het zijn niet alleen zorgaanbieders die na twee jaar bijvoorbeeld geen bonnetjes meer kunnen terugvinden van aangtekende brieven die ze verstuurd hebben naar de SVB. Ook cliënten die op zoek moesten naar dure vervangende zorg omdat hun eigen zorgaanbieders noodgedwongen moesten stoppen wegens gebrek aan vergoeding, hebben recht op compensatie. Maar ook dat heb je natuurlijk destijds niet altijd geregistreerd.’

Dossier Persoonsgebonden budget
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb's bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.