Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Einde uniform epd in Zeeland

Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) stapt eind 2016 over van ChipSoft naar Epic. De keuze zorgt voor extra verdeeldheid in de Zeeuwse zorg.
Einde uniform epd in Zeeland
Foto: ANP Lex van Lieshout

Na een voorbereidende periode is het ADRZ in april gestart met de implementatie van Epic. De big-bang-livegang vindt naar verwachting plaats in het najaar van 2016. Het nieuwe epd is een essentieel onderdeel om de kwaliteit van zorg en financiële resultaten sterk te verbeteren, vertelt bestuurslid Claudia Brandenburg in Zorgvisie magazine van juni 2015. Het ADRZ werkt nu nog met een verouderde versie van het ChipSoft-epd op basis van losse modules.

Vernieuwingsslag

De raad van bestuur wilde digitaliseren en een uniforme werkwijze doorvoeren binnen het ADRZ, vertelt Niels Jansen, programmadirecteur Epic in het ADRZ. 'Het bestuur maakte een businesscase om te kijken of zij ChipSoft wilde vernieuwen of overstappen op het epd/zis van Epic. Epic kwam als winnaar uit de bus omdat zij veel meer mogelijkheden hebben voor community-care en dat is heel erg belangrijk voor ons.' Ook de artsen waren een groot voorstander, vult Brandenburg aan. 'Dat begrijp ik wel. Ik heb Epic geïmplementeerd in het Amphia ziekenhuis en gezien wat het pakket kan betekenen voor een ziekenhuis.'

Samenwerking in Zeeland

ADRZ en ZorgSaam hebben de taak om samen de zorg in Zeeland te vernieuwen en verbeteren. In een recent rapport noemt Jos de Beer de Zeeuwse gezondheidszorg 'goed ziek'. Hij vindt dat iedereen aan de bak moet om de zorg te redden. 'Als iedereen blijft weigeren om samen te werken, glipt de Zeeuwen de zorg als zand door de vingers weg. Begraaf de strijdbijl, gooi eigenbelang overboord en werk samen in het belang van alle Zeeuwen.' Of dat gaat lukken is de vraag. De Beer voerde als verkenner namens de provincie Zeeland veel gesprekken en miste daarbij het gevoel dat de tijd dringt. 'Het is vijf voor twaalf. Sommigen zeggen me dat het al half één is. We staan erbij en kijken ernaar. Op een gegeven moment heb je niets meer', aldus De Beer.

Epd-keuzes

ZorgSaam werkt met hetzelfde verouderde epd als het ADRZ. Ook daar is een vernieuwingsslag nodig, maar een woordvoerder van ZorgSaam legt uit dat zij niet zullen overstappen op Epic. De kans op een uniform epd is daarmee beëindigd. 'Wij vernieuwen ons bestaande pakket van ChipSoft. Half juni gaan wij live met een nieuw elektronisch verpleegkundigendossier en het IC-dossier. Wij blijven dus gewoon bij ChipSoft. Bovendien zitten we midden in een bezuinigingsoperatie waardoor financiële middelen te beperkt zijn om over te stappen op een nieuwer of ander epd. Het is jammer dat het ADRZ overstapt zonder met ons te overleggen.'

Erasmus MC

Het ADRZ werkt samen met het Erasmuc MC voor bovenregionale zorg. Het universitaire ziekenhuis stapte begin dit jaar af van Soarian van Siemens. In de toekomst willen het ADRZ en Erasmus intensiever samenwerking. De epd-keuze van het Erasmus MC is daarom interessant, maar een woordvoerder van het ziekenhuis kan nog niets vertellen over de keuze.

2 reacties

  • Teceer

    zoals altijd is de vraag of de optimale oplossing voor de beslisser door de gevolgen die deze heeft voor andere partijen in het veld, al dan niet bewust gekozen, voor het grotere geheel niet sub-optimaal is. een van de effecten is, dat deze investering van het ADRZ waarschijnlijk van de partners van het ziekenhuis - zoals de verwijzende (huis)artsen, medisch specialisten, medewerkers, leveranciers, zorgverzekeraars en overheden - aanpassingen in hun administratieve processen zal vragen. dat bijvoorbeeld ZorgSaam zich de investering die daarvoor nodig is niet kan permitteren, zal de onderdelinge samenhang in het Zeeuwse zorgveld zeker niet vergroten. jammer, want daardoor worden de ingezette (deels publieke) middelen wellicht niet optimaal benut.

  • bas_leerink

    Een beetje overdreven kop boven het artikel, want ik denk niet dat er nu wel een uniform EPD voor de patienten in zeeland, ook al hebben beide ziekenhuizen een Epd van dezelfde leverancier. Het gaat erom dat ook de volledige inrichting van het systeem gelijk is, en dat er uitwisseling is ingericht. 

Of registreer u om te kunnen reageren.