Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Gevoelige informatie IGZ lekt uit

Televisiezender RTL zegt te beschikken over duizenden meldingen over misstanden in de zorg. Volgens de Inspectie is de informatie "op onrechtmatige wijze" verkregen. De Inspectie heeft aangifte gedaan bij de politie.
Gevoelige informatie IGZ lekt uit
Foto: IGZ

De Inspectie heeft op 19 februari van RTL documenten ontvangen die naar zijn zeggen uiterst privacy gevoelige informatie bevatten en direct raken aan de veiligheid van burgers en aan de kwaliteit van de zorg.

Calamiteiten

RTL zegt in een verklaring: 'Het gaat om meldingen van seksueel misbruik, zelfmoordpogingen, verwaarlozing van ouderen, ongelukken in operatiekamers en ook grote fouten door medisch personeel. In meer dan zevenhonderd gevallen staan patiënten met naam en toenaam gemeld. En er worden driehonderd overlijdensgevallen genoemd'. Deze meldingen van calamiteiten in de zorg zijn de afgelopen drie jaar bij de Inspectie gedaan.

Politie

De inspectie heeft direct aangifte gedaan bij de politie. De aangifte door de Inspectie is niet tegen RTL zelf gericht maar tegen diegene die de informatie leverde. Het is de inspectie niet bekend hoe RTL aan deze informatie is gekomen en wie de bronnen zijn. Inmiddels is de aangifte onder de aandacht van het Openbaar Ministerie gebracht en wacht de Inspectie afwachting van verdere behandeling af.

Openheid

De NPCF vindt het zeer ernstig dat dergelijke informatie in handen heeft kunnen komen van RTL en wil dat er snel duidelijkheid komt over hoe dat kan. De patiëntenkoepel laat verder weten een groot voorstander te zijn van openheid in de zorg, maar dat ‘dit niet het soort openheid is dat hen voor ogen staat’. Die openheid zou eruit moeten bestaan dat de IGZ zelf de meldingen die binnenkomen openbaar maakt op haar website, zodat artsen en zorginstellingen de mogelijkheid hebben commentaar te plaatsen. ‘Het is aan de sector zelf om ervoor te zorgen dat er openheid komt’, aldus Wind. ‘Vertrouwen is belangrijk, maar geen blind vertrouwen.’

Kwaliteit

Jan Klein, bijzonder hoogleraar Veiligheid in de Zorg, stelde in een uitzending van RTL Nieuws, dat de lijst met meldingen van misstanden in de zorg, geanonimiseerd openbaar gemaakt moet worden. ‘Als er geen openheid is, weten we niet precies wat de problemen zijn en kunnen we er niet van leren’, stelt Klein.

2 reacties

  • Jan C

    Ik wacht al jaren op een positief bericht over het IGZ, al is het maar voor de slecht functionerende ouderen, gehandicapten en zieke patienten in verzorg en verpleeginstellingen.

  • bezorgde

    Achterstallige investeringen in hun ICT?

Of registreer u om te kunnen reageren.