Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

STZ ziekenhuizen: meer samenwerken met industrie

De STZ ziekenhuizen willen aantrekkelijker worden voor internationale farma-bedrijven die onderzoek uitbesteden. Dat kan door sneller te beslissen over aanvragen. Dit zegt STZ-voorzitter Maarten Rook.
STZ ziekenhuizen: meer samenwerken met industrie

Vandaag presenteert de STZ het rapport Dutch Health Outlook 2013 waarin is geïnventariseerd op welke manier de 28 STZ-ziekenhuizen samenwerken met het bedrijfsleven. Meestal gaat het daarbij om klinisch onderzoek voor de farmaceutische industrie. 'Je ziet hele grote verschillen tussen de ziekenhuizen. Zo kan het 130 dagen duren voordat een organisatie een besluit neemt over een aanvraag van een bedrijf voor klinisch onderzoek maar we zien ook dat dit in zestien dagen gebeurt. Dit heeft te maken met de organisatie en met de besluitvorming van de medisch-ethische commissie van een ziekenhuis. Wij vinden dat een dergelijk besluit binnen uiterlijk 90 dagen moet zijn genomen', aldus Rook.

Financiën

De STZ-ziekenhuizen verlenen topklinische zorg, ze verzorgen opleidingen en ze doen aan onderzoek. De financiële middelen voor het onderzoek moeten voornamelijk worden opgebracht door private partijen. Gemiddeld wordt per ziekenhuis 350.000 euro geïnvesteerd in toegepast onderzoek. Maar de verschillen zijn groot. Die lopen uiteen van 10.000 euro tot circa 900.000 euro per ziekenhuis. In 2011 zijn bij de STZ ziekenhuizen 630 onderzoeksprojecten gestart. Bij klinisch onderzoek waren 7445 patiënten betrokken.

Dutch Health Outlook 2013

Het rapport Dutch Health Outlook 2013, dat is geschreven door The Decision Group, wijst uit dat ziekenhuizen die meer samenwerken ook meer wetenschappelijke publicaties produceren. In 2011 verschenen bij de STZ ziekenhuizen 340 publicaties en werden STZ-onderzoeken 3057 maal geciteerd. Voor patiënten is de samenwerking interessant omdat de ziekenhuizen eerder de beschikking hebben over experimentele medicijnen. 'De opleidingsziekenhuizen ontvangen een financiële vergoeding die bijvoorbeeld in eigen onderzoek kan worden geïnvesteerd. En ze blijven op internationaal niveau aanwezig in het betreffende vakgebied omdat informatie wordt uitgewisseld met centra in het buitenland die ook aan het onderzoek meedoen', zegt de STZ-voorzitter.

Aanbevelingen

Een van de aanbevelingen van het rapport is om de ondersteuning van het onderzoek beter vorm te geven. Dit kan bijvoorbeeld door een wetenschapsbureau op te richten en het datamanagement beter te organiseren.

Of registreer u om te kunnen reageren.