Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

ActiZ: ‘Zorg en dwang voldoet niet’

Brancheorganisatie ActiZ voor zorgaanbieders stelt vandaag op haar website dat het wetsvoorstel Zorg en dwang alle vormen van vrijheidsbeperking en onvrijwillige zorg over een kam scheert en daarom niet voldoet. Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over het wetsvoorstel.
ActiZ: ‘Zorg en dwang voldoet niet’

ActiZ vreest enorme toename van administratieve lasten als aanbieders ieder geval dat in de nieuwe wet als vrijheidsbeperking wordt gedefinieerd, moeten melden bij de IGZ. Eerder gaf koepel Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) al aan te vrezen voor een toename van de administratieve lasten. Verschillende politieke partijen vroegen tijdens het Kamerdebat aandacht voor deze toename aan administratieve lasten.

Vera Berkamp
Kamerlid Vera Bergkamp van D66 pleitte gisteren in plaats van verplichte melding voor een landelijke registratie van vrijheidsbeperking. Bergkamp wil een register zodat de gevolgen van de wet goed kunnen worden geëvalueerd. Na enig aandringen kreeg zij een jawoord vanuit de PvdA op haar verzoek een amendement hierover te steunen.

IGZ

Onder andere Renske Leijten van de SP vroeg of de Inspectie voor de Gezondheidszorg een sterkere rol kan krijgen. Zij pleitte ervoor dat de inspectie toezicht gaat houden op individuele gevallen van ‘dwangzorg’. Hanke Bruins Slot (CDA) vroeg hoe het toezicht plaats gaat vinden op onvrijwillige zorg die thuis plaatsvindt en die binnen de Wmo komt te vallen.

Rechtsongelijkheid

De Kamerleden vroegen zich ook af of er rechtsongelijkheid ontstaat als de vrijheidsbeperking van mensen met een verstandelijke beperking en mensen met dementie straks onder een andere wet valt dan bijvoorbeeld die van psychiatrische patiënten Op dit moment kan de laatste groep in de ggz een beroep doen op onafhankelijke cliëntvertrouwenspersonen. In het wetsvoorstel Zorg en Dwang wordt onafhankelijkheid niet verplicht gesteld voor cliëntenvertrouwenspersonen in de gehandicaptenzorg en de psychogeriatrie. Er tekende zich een Kamermeerderheid af voor een amendement dat deze onafhankelijkheid toch verplicht stelt. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) zal vandaag de Kamervragen beantwoorden.

4 reacties

 • adje rem

  Ik zie dat een reactie is verwijderd door een beheerder. Zou de beheerder dan in ieder geval de reden hiervoor kunnen benoemen ? ?

 • adje rem

  Tja beste Jan C. MANTELZORGERS en ook ( veelal en te vaak genegeerde , gedenigreerde , maar wel onmisbare en o zo nuttige ) VRIJWILLIGERS in dit Regeltjesland dienen zich te , en kunnen zich dus met succes , verenigen tegen de kongsi en kartels van door vws en de r-overheid gesanctioneerde en beschermde overbetaalde zorginstellingendictators .

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Jan C

  Allemaal afleiding voor de moord die gepleegd is op een patient uit NOVO.
  IGZ heb ik daar nauwelijks gehoord.
  En het bestuur, hoofdbestuur en raad van toezicht zit er nog steeds.
  Hoe serieus moet ik dan deze debatten zien???.
  Ja, inderdaad als afleidingsmanoeuvre.

Of registreer u om te kunnen reageren.