Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Van Rijn zit vast aan ultimatum pgb-chaos

Alle problemen rondom de uitbetaling van het persoonsgebonden budget (pgb) zijn op 15 mei opgelost. Zo niet, dan zegt de Kamer het vertrouwen op in staatssecretaris Martin van Rijn (VWS). Dit ultimatum werd gisteren in de Tweede Kamer nog eens zeer nadrukkelijk onderstreept door alle oppositiepartijen.
Van Rijn zit vast aan ultimatum pgb-chaos

Voor de vijfde keer dit jaar moest Van Rijn woensdag naar de Kamer om uitleg te geven over de chaos die al maanden duurt bij de uitvoering van het zogenoemde 'trekkingsrecht'.Pgb-houders krijgen sinds dit jaar het loon voor hun zorgverleners niet meer op hun eigen rekening gestort, maar uitgekeerd via de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De aanleiding van het debat woensdag was een nieuwsbericht dat Van Rijn waarschuwingen zou hebben genegeerd over de invoering van dit nieuwe systeem. De introductie van het trekkingsrecht hangt samen met de andere grote stelselwijzigingen in de zorg en is volgens de staatssecretaris 'niet goed verlopen'.

Dat is de 'understatement van de eeuw', aldus SP-Kamerlid Renske Leijten. Zowel Leijten als collega's Mona Keijzer (CDA), Carla Dik-Faber (CU) en Karen Gerbrands (PVV) beginnen het debat in mineur omdat de benodigde stukken pas dinsdagavond laat  zijn aangeleverd door het ministerie. Keijzer: 'Deze clusterbom aan informatie bevat 77 rapporten die we vorige maand al hadden aangevraagd. Al dat materiaal komt een paar uur voor het debat binnen. Hierdoor hebben we het onmogelijk allemaal kunnen lezen. Dat is niet nodig want veel rapporten zijn al maanden oud en hadden al veel eerder in handen kunnen zijn van de Kamer. We hebben er herhaaldelijk om gevraagd. Ik noem dit parlementaire minachting.'

Steekproef

Naast de vele rapporten en audits publiceerde het ministerie van VWS dinsdag ook een 'marsroute' voor een oplossing van de problemen. Die bevat veel 'lichtpuntjes'. Maar liefst 94 procent van de budgethouders krijgt binnen vijf tot tien dagen het geld uitgekeerd. Dit toont volgens Van Rijn aan dat de deadline uit motie van Pia Dijkstra (D66) van 15 mei zeker gehaald kan worden. De Kamer is daar echter niet van overtuigd. 'Dat percentage van 94 procent staat in de laatste audit van de SVB en is gebaseerd op een steekproef onder 552 budgethouders. Wat de staatssecretaris echter niet in zijn brief schrijft is dat in diezelfde audit op pagina drie staat dat geen betrouwbare informatie over uitbetalingstermijn te achterhalen is. Dus die marsroute geeft wederom een veel te rooskleurig beeld.'

Handrem

Naast de gebrekkige inlichting van het parlement gaat een groot deel van het debat over de vraag of Van Rijn de operatie niet had moeten staken naar aanleiding van verschillende waarschuwingen en mislukte reddingsoperaties. Volgens Van Rijn heeft hij weliswaar signalen gehad, maar heeft hij daar naar gehandeld en bijgestuurd. Er is nooit een 'go or no-go' moment geweest dat hij zou hebben genegeerd. 'Het terugdraaien van het trekkingsrecht is niet in het belang van de budgethouders en daarom heb ik nooit overwogen om aan de handrem te trekken. Goede alternatieven voor het trekkingsrecht zijn er niet en omdat de andere wetten zijn gewijzigd zitten we vast aan een strak tijdschema. Ik betreur het zeer dat er een knelpunten zijn ontstaan. Door in sommige gevallen vooraf te betalen hebben we oplossingen geboden en feitelijk enkele delen van het trekkingsrecht uitgeschakeld. Maar totaal stoppen heb ik nooit overwogen.'

Meerkosten

Aan het eind van het debat hangt de vraag nog in de lucht hoeveel meerkosten de vele reddingsoperaties met zich meebrengen. 'Deze week zal de officiële begroting van de SVB hier meer inzicht in geven', aldus de staatssecretaris. 'Ik vind het zeer beroerd voor pgb-houders en zorgverleners hoe door een samenloop van omstandigheden er een onwenselijke situatie is ontstaan bij de uitvoering. Gelukkig tonen de audits van de SVB aan dat alle grote problemen zijn verholpen en hou ik alle partijen in de keten aan de datum van 15 mei.'

Persoonsgebonden budget

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb's. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb's bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

6 reacties

 • jennjess

  Iedereen die mee te maken had wist dat het niet goed zou gaan.  Waarom de Staats niet? Het is echt een puinhoop geworden dat erg lang nodig heeft voor dat het wordt opgelost!

 • Lisa

  Ben benieuwd wat al die extra inzet gekost heeft. Meer dan de fraude dier er gepleegd zou zijn?????? Georganiseerd wantrouwen heeft dit alles veroorzaakt.

 • Hoeksr

  Tijd voor ''pas op de plaats'!

 • Boogzorg1

  Is de houdbaarheidsdatum van onze staatssecretaris zo langzamerhand niet verlopen. Iedereen (ieder kind) kon dit zien aankomen.
  Bovendien heeft hij de kamer veel essentiële informatie onthouden.
  Veredr weet ik zeker, geachte heer van Rijn dat dirt dossier niet opgelost is binnen drie weken, niet binnen zes welen, maar op zijn vroegst einde van het jaar.

  Opzouten, nu nu nu 

 • FJJ Conijn

  De problemen met het PGB zijn nog niets vergeleken met de groeiende problemen in de ouderenzorg, door de extramuralisatie, gelijktijdige WMO-bezuiniging en veel te snelle invoering. Waar overigens veel partijen mee instemden: VVD, CU, SGP, PvdA en D66. Plus het CDA in eerdere regeringsperioden. Staatssecretaris Veldhuijzen - Van Zanten, die de extramuralisatie inzette/verder voerde, was zelfs van CDA-huize.

 • alphatrots

  Dan kan Van Rijn beter alvast gaan beginnen met inpakken want de kans dat op 15 mei de problemen bij SVB zijn opgelost is nul. Deze problemen zitten in de vezels van de organisatie. Iedereen die ooit ziekmelingen heeft moeten doen bij de SVB is daarmee bekend.

Of registreer u om te kunnen reageren.