Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Verpleeghuizen boycotten IGZ-uitvraag

Verpleeghuizen sturen niet langer kwaliteitsinformatie op naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Ze hebben bezwaar tegen de kwaliteitsindicatoren en vinden dat de informatie verkeerd wordt gebruikt.
Afvinklijst_Fotolia_62112799_Subscription_450.jpg
Verpleeghuizen willen af van afvinklijstjes. - Foto: Fotolia

Verpleeghuizen schorten de medewerking aan de uitvraag van de IGZ voorlopig op. Dat hebben de bestuurders van verpleeghuizen vorige week besloten op een extra ledenvergadering van brancheorganisatie ActiZ. Ze hebben bezwaar tegen de gebruikte kwaliteitsindicatoren. Die leiden tot afvinklijstjes en ranking van verpleeghuizen die geen goed beeld geven van de werkelijke kwaliteit van zorg.

Voorbij de afvinklijstjes
ActiZ laat in een reactie weten af te willen van de afvinklijstjes van de IGZ. ‘Kwaliteit komt tot stand in het contact tussen zorgprofessionals en cliënten. Dat zal in het nieuwe kwaliteitskader ook een belangrijke rol spelen’, aldus een ActiZ-woordvoerder. ‘Met dat nieuwe kwaliteitskader komt er ook ander toezicht. We vragen ons af hoe dat zich verhoudt tot de oude afvinklijstjes.’ Zo lang daar geen duidelijkheid over is, adviseert ActiZ haar leden voorlopig geen informatie meer te sturen naar de IGZ.

Nieuw kwaliteitskader verpleeghuizen
De IGZ bepaalt bij verpleeghuizen zelf welke informatie ze moeten aanleveren, omdat vertegenwoordigers van zorgaanbieders, beroepsgroepen cliënten en zorgverzekeraars het nog niet eens zijn over het nieuwe kwaliteitskader verpleeghuizen. Dat zou 1 oktober klaar moeten zijn, anders zou het Zorginstituut Nederland de regie overnemen. Naar verluidt hebben partijen enkele dagen extra gekregen om er alsnog uit te komen, omdat een akkoord binnen handbereik ligt. Ook over de norm voor een goede personeelsbezetting in verpleeghuizen moet dan overeenstemming zijn. Bestuurders van verpleeghuizen zijn daar tegen als ze geen extra geld krijgen om te voldoen aan die norm, maakte Zorgvisie vorige week bekend.

IGZ focust meer op veiligheid
De IGZ heeft in augustus bekendgemaakt bij de uitvraag meer te letten op veiligheid. Zo moeten verpleeghuizen laten weten bij hoeveel cliënten ze psychofarmaca gebruiken. Kalmerende medicijnen wordt bij één op de vier bewoners voorgeschreven bij probleemgedrag. De geneesmiddelen bestrijden weliswaar de acute symptomen, maar hebben vaak negatieve bijwerkingen en nemen niet de oorzaken van probleemgedrag weg. De IGZ wil weten of verpleeghuizen daar voldoende aan doen. Daarnaast vraagt de IGZ naar de mate waarin vrijheidsbeperkende maatregelen voorkomen in verpleeghuizen. Verder kijkt de Inspectie onder meer naar het niveau van medewerkers, hoe de zorgorganisaties leren van fouten, hygiëne en mondzorg.

Ophef over zwarte lijst
De zorgen van de verpleeghuisbestuurders kunnen niet los worden gezien van de ophef die in juli ontstond na openbaarmaking van de zogeheten ‘zwarte lijst’ van verpleeghuizen. Onder grote politieke druk van de Tweede Kamer besliste staatssecretaris Martin van Rijn tot openbaarmaking. Sommige verpleeghuizen bleken echter ten onrechte op de lijst te staan, omdat ze al hadden verbeterd na de peildatum in maart de zorg. In de perceptie van de verpleeghuizen zijn de ranglijsten van de IGZ een vorm van onzorgvuldige transparantie die een onjuist beeld geeft van de werkelijkheid en die schadelijk is voor hun reputatie. De IGZ publiceert deze maand een actuele versie van de lijst. Vooruitlopend daarop hebben enkele verpleeghuizen al laten weten dat ze niet meer op de lijst voorkomen.

Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.
Bekijk het dossier

Eén reactie

 • Esther Nieuwenhuizen

  Het verbaast me dat het bestuur en de branche nu weer zoveel tijd en energie verloren laat gaan met kissebissen over de lijstjes van de IGZ.
  Volgens mij gaat het om het feit dat basale methodische zorg niet op orde is.

  Wellicht door een combinatie van verschillende factoren. Ik noem er een paar:
  - Scheve verhouding inzet personeel in relatie tot indicaties en zorgzwaarte zorg, waardoor initieel randvoorwaarde ontbreekt. Wanneer er maar 30 of 40% personeel is zijn deze mensen aan het overleven en kunnen ze onmogelijk deugdelijk verantwoorden zoals op school geleerd.
  - Verwaarlozing van het methodische fundament Wie is de mens die ik verzorg? Waarom en Waartoe verleen ik welke zorg binnen welke termijn en met welke middelen en maatregelen soms. We werken met mensen, niet met planten die je af en toe water geeft.
  - Reactief management door ontbreken methodische visie en gerichte aandacht voor de context van de klant en de samenleving. Gaat ten diepste om een interesse kwestie.
  - Daardoor verkeerde focus op diensten, activiteiten en handelingen en losse protocollen.

  De IGZ maakt er 'gehakt' van. En terecht. verzorging en verpleging is een roeping maar ook een vak dat deugdelijk moet worden uitgevoerd, inclusief randvoorwaarden.
  Bestuurders kunnen beter 'als een haas' aan de slag gaan met een fundamentele herorientatie op de werkvloer en daarmee de IGZ overtuigen.

Of registreer u om te kunnen reageren.