Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Het Mayo Clinic Care Network dijt uit

Het Mayo Clinic Care Network telt inmiddels 36 ziekenhuizen. Sinds kort zijn ook twee buitenlandse ziekenhuizen 'member'. Ook Nederlandse ziekenhuizen kunnen lid worden van het Amerikaanse topmerk. Een interview met John Osborn, bestuurder bij de Mayo Clinic Care Network.
Mayo_450.jpg

De Mayo Clinic, een van de beste ziekenhuizen van Amerika, is een gigantische organisatie. De omzet bedraagt meer dan tien miljard dollar. Dat is ongeveer evenveel als alle algemene ziekenhuizen in Nederland bij elkaar. De hoofdvestiging in Rochester (Minnesota) bestaat al uit enkele locaties. In die Amerikaanse staat in het mid-Westen maken ook nog tientallen kleinere klinieken  deel uit van het Mayo Clinic Network.

AskMayoExpert
Daarnaast zijn dertig jaar geleden twee ziekenhuizen in Florida en Arizona overgenomen. Die overnames leerden de artsen in Rochester dat het heel veel moeite kost om dezelfde cultuur en hetzelfde niveau van zorg over te brengen naar andere locaties. Als alternatief voor een overnamestrategie werd daarom het Mayo Clinic Care Network bedacht, zo’n vijf jaar geleden. Oorspronkelijk richtten de Mayo zich op middelgrootte geïsoleerde ziekenhuizen in Amerika die niet alle specialistische kennis zelf in huis hebben. Ziekenhuizen die lid zijn van het netwerk genieten bepaalde voordelen. Dokters kunnen specialisten in de Mayo om hun mening vragen, gebruikmaken van de klinische tool ‘AskMayoExpert’ en patiëntenvoorlichting. Ook bestuurders en managers kunnen overleggen met de collega’s in Mayo Clinic. Voordeel voor patiënten is dat ze niet meer ver hoeven te reizen om toch toegang te hebben tot de kennis van de Mayo Clinic. En de Mayo Clinic is met het netwerk aanwezig in vrijwel alle delen van Amerika.

Lid worden van Mayo Network is niet makkelijk
Makkelijk is het niet om lid te worden van het Mayo Clinic Care Network. Bij de lancering van de plannen in 2010 toonden zo’n 600 ziekenhuizen in Amerika interesse. Met 50 daarvan is Mayo serieus in gesprek gegaan. Aspirant-leden moeten allerlei rapportages opsturen: over uitkomsten op het gebied van kwaliteit en financiën, de wijze waarop dokters en ziekenhuisbestuur samenwerken en hoe de communicatie met patiënten is. Ziekenhuizen hoeven niet vlekkeloos te presteren, maar moeten vooral kunnen laten zien dat er een verbetercultuur is. ‘Als alleen het bestuur enthousiast is, maar de artsen willen niet, dan gaat het niet werken’, zegt Osborn. Naast de rapportages brengt een delegatie van de Mayo Clinic een bezoek om ter plekke te beoordelen of ook de faciliteiten aan de eisen voldoen. Het hele toelatingsproces duurt circa negen maanden. Gemiddeld treden zes tot acht Amerikaanse ziekenhuizen per jaar toe tot het netwerk. Inmiddels zijn dat er 36. Deelnemers van het netwerk mogen een apart logo gebruiken: partner of the Mayo Clinic Care Network.

Het kost ook veel geld
Goedkoop is deelname aan het netwerk niet. Het bedrag dat ziekenhuizen kwijt zijn, hangt af van de omzet. Hoe groter het ziekenhuis, hoe meer het betaalt. De minimale fee bedraagt 500.000 dollar per jaar. Ziekenhuizen mogen die kosten niet doorberekenen aan hun patiënten. Dat is een harde eis van de Mayo Clinic. Rijk wordt de Mayo Clinic overigens niet van het netwerk. ‘Het is kostendekkend. Maar op de totale omzet levert het nauwelijks een bijdrage. We doen dit niet voor het geld. Onze missie is om zo veel mogelijk mensen toegang te geven tot excellente zorg.’

Mayo in Frankrijk en Duitsland
Dat ook buitenlandse ziekenhuizen interesse toonden, kwam voor de Mayo Clinic als een verrassing, vertelt John Osborn, bestuurder bij de Mayo Clinic Care Network. ‘Voor ziekenhuizen in ontwikkelingslanden kan ik me dat goed voorstellen, want zij missen een goede zorginfrastructuur. Maar dat ook ziekenhuizen in Canada en Europa lid willen worden, dat hadden we niet verwacht.’ Er zijn nu twee buitenlandse leden: in Mexico en Indonesië. Nog dit jaar volgen er enkele in het Midden-Oosten. Daarnaast lopen er gesprekken met ziekenhuizen in Canada, Frankrijk en Duitsland. Zijn Nederlandse ziekenhuizen ook welkom? ‘Sure, fanatstic, let’s talk’, zegt Osborn. Soms leiden gesprekken tot andere vormen van samenwerking, voegt Osborn eraan toe.

Mayo Clinic: 200 miljoen mensen helpen
De ambitie van het Mayo Clinic Care Network is inmiddels ook bijgesteld: in 2020 moeten 200 miljoen mensen wereldwijd toegang hebben tot de hoogwaardige zorg van de Mayo Clinic. Ligt de Mayo Clinic op koers? ‘We hebben er vertrouwen dat we dat gaan halen.’ Nederlandse ziekenhuizen die meer informatie willen, kunnen het beste contact opnemen met het Mayo Clinic Care Network: rstmccarenetwork@mayo.edu. Of kom naar het Zorgvisie Seminar op 8 maart met de Mayo Clinic in Nieuwegein. 

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.