Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal dementerende Nederlanders verdubbelt

Mark van Dorresteijn
Het aantal dementerende Nederlanders zal binnen veertig jaar verdubbelen tot een half miljoen. De kosten van de verzorging van deze mensen verdubbelen eveneens, tot zo'n 15 miljard euro. Dat blijkt uit het World Alzheimer Report 2010.
Aantal dementerende Nederlanders verdubbelt

“Bijna alle vormen van dementie zijn gerelateerd aan leeftijd. Omdat de vergrijzing toeneemt, nemen bijna alle vormen van dementie toe”, stelt een woordvoerder in de Volkskrant.

Overbelaste mantelzorgers

Daarbij zijn vier op de vijf mantelzorgers overbelast, meldt Alzheimer Nederland, die wil dat mantelzorgers professionele begeleiding krijgen. Op die manier hebben ze minder last van stress en worden patiënten later in een verpleeghuis opgenomen. “Mantelzorgers zijn ernstig overbelast. Als zij praktisch en emotioneel zouden worden ondersteund, houden ze het langer vol. Dat is nodig om te voorkomen dat dementerende patiënten vroegtijdig in een verpleeghuis belanden. Als alle mantelzorgers die ondersteuning zouden krijgen, dan levert dat een kostenbesparing op van zeven tot tien procent”, meent directeur Gea Broekema.

Combinatie zorg en werk

Werkgevers zouden ook meer rekening moeten houden met werknemers die voor familieleden zorgen. “Een op de acht werknemers heeft de zorg voor een zieke thuis. De meeste werkgevers weten dat niet. Toch is er helemaal niet zoveel voor nodig om mantelzorgers te helpen zorg en werk te combineren. Het is al voldoende om in gesprek met werknemers te gaan, je flexibel op te stellen in werktijden en ze af en toe een dagje thuis te laten werken.”

Onderzoek

Begin deze maand bleek uit de ArbeidsvoorwaardenSurvey 2010 van adviesbureau Mercer en Centraal Beheer Achmea dat veel werkgevers mantelzorg onderschatten (PDF). Werkgevers zouden volgens de onderzoeker veel meer moeten inzetten op preventie om voorbereid te zijn op de sterke toename van (grijs) verzuim als gevolg van mantelzorgtaken. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Nieuwe online zoekmachine dementiehulpmiddelen gelanceerd

65,1 miljoen voor kleinschalige zorg dementerenden

Onvoldoende zorg voor dementerende thuiswonenden

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.