Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal studenten hbo gezondheidszorg stijgt met 9 procent

Redacteur Zorgvisie
Het aantal hbo-studenten dat dit studiejaar is ingestroomd bij een opleiding in de richting gezondheidszorg is flink toegenomen. Begonnen in 2016 nog iets meer dan 11.000 studenten aan een gezondheidszorgopleiding, in 2017 waren dat ruim 12.000, een groei van 9 procent.
hbo gezondheidszorg ouderenzorg

Dat meldt de Vereniging Hogescholen op basis van de instroomcijfers voor studiejaar 2017-2018. De gezondheidszorgopleidingen kenden daarmee de sterkste groei van het aantal studenten van alle sectoren. Van de 106.640 studenten die in 2017 voor een hbo-opleiding hebben gekozen, begonnen er 12.349 aan een opleiding in de sector gezondheidszorg. De groei van 9 procent ten opzichte van een jaar eerder is vooral te danken aan het feit dat meer studenten startten met de opleiding hbo-verpleegkunde, blijkt uit de cijfers van de Vereniging Hogescholen.

Totaal aantal studenten hbo gezondheidszorg

In totaal staan dit jaar ruim 47.000 studenten ingeschreven bij een opleiding in de richting gezondheidszorg. Vorig jaar behaalden iets meer dan 9000 studenten hun diploma in die richting, dat is een stijging van bijna 13 procent ten opzichte van 2016, toen minder dan 8000 studenten gezondheidszorg hun diploma ontvingen. Ook deze stijging is te danken aan de opleiding hbo-verpleegkundige, meldt de Vereniging Hogescholen. Daaraan studeerden vorig jaar 845 studenten meer af dan in het studiejaar 2015-2016.

Personeelstekorten gezondheidszorg

Verschillende sectoren binnen de gezondheidszorg kampen op dit moment met personeelstekorten. Adviesbureau Berenschot waarschuwde in november voor een tekort aan zo’n 125.000 professionals binnen een paar jaar als niet alle partijen in de zorg eraan meewerken om de tekorten op te lossen. Volgens de onderzoekers moeten de sectorpartijen en de overheid meer verantwoordelijkheid, commitment en bestuurlijke slagkracht tonen dan tot nu toe is gebeurd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.