Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Abortusartsen: Geen debat met anti-abortusgroepen

Redactie Zorgvisie
Het Nederlands Genootschap van Abortusartsen doet zaterdag niet mee aan een debat en forumdiscussie met tegenstanders van abortus, zoals de Vereniging Bescherming Ongeboren Kind (VBOK) en Schreeuw om Leven.

Woordvoerder Willem Beekhuizen van het genootschap heeft dat woensdag aan het ANP laten weten.

Symposium

Zaterdag vindt in Utrecht het symposium Artsen en Abortus plaats, georganiseerd door christelijke antiabortusorganisaties. Op het programma staat ’s middags een besloten conferentie van huisartsen, gynaecologen en abortusartsen met antiabortusorganisaties. Wat Beekhuizen betreft kan het middagdeel niet doorgaan. Hij wil ’s morgens wel een voordracht houden over het werk van abortusartsen. Maar discussie en debat met tegenstanders van abortus, zoals VBOK, gaan hem te ver.

Richtlijn huisartsen

Reden voor de conferentie is de roep om een richtlijn voor huisartsen in te stellen. Als vrouwen zich bij de huisarts melden met een verzoek om abortus zouden de huisartsen de vrouwen via die richtlijn eerst moeten wijzen op alternatieven voor abortus, zoals adoptie van hun kind.

Evaluatie abortuswet

Het kabinet heeft vorig jaar de abortuswet geëvalueerd. Een van de conclusies was dat artsen vrouwen, meer dan nu gebeurt, op alternatieven voor abortus zouden moeten wijzen.

ChristenUnie

Nu de ChristenUnie, tegenstander van abortus, in het kabinet lijkt te komen, is de roep om de invoering van de nieuwe richtlijn actueel. Artsen leggen nieuwe behandelmethoden altijd vast in zogenoemde richtlijnen die elke dokter vervolgens moet toepassen.

Bereid om te praten

Willem Beekhuizen van het Genootschap van Abortusartsen zegt best te willen praten over de invoering van een nieuwe richtlijn voor abortus, maar dan vooral met andere artsenorganisaties.

NGH en NVOG

Volgens hem zullen het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de NVOG, de belangenorganisatie van gynaecologen, zaterdag ook niet deelnemen aan het discussiedeel. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.