Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Accountants dreigen ziekenhuisrekeningen af te keuren

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Accountants dreigen de jaarrekeningen van ziekenhuizen en universitair medische centra van 2012 niet goed te keuren. De vele veranderingen, waaronder het DOT-declaratiesysteem, leiden tot te veel onzekerheden.
Accountants dreigen ziekenhuisrekeningen af te keuren
Foto: Foto: stockxchng

Dit melden Het Financieele Dagblad en tv-programma Nieuwsuur.

DOT

Al die onzekerheden leiden ertoe dat de accountants niet kunnen garanderen dat de cijfers kloppen. Dat zegt de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) in een brandbrief die eind vorig jaar is gestuurd aan het ministerie van VWS. De accountants richten hun pijlen vooral op de invoering van DOT.

DBC-Onderhoud

Gisteravond vertelden medisch specialisten in Nieuwsuur dat zij totaal geen zicht meer hebben op hun inkomsten. Met het vorige DOT-systeem konden zij zelf vooraf hun behandelingen coderen en indelen in een prijscategorie. Sinds de intrede van DOT in 2012 moeten de specialisten alle onderdelen van hun behandeling sturen naar de ‘grouper’ van DBC-Onderhoud. Die groepeert alle losse onderdelen tot een ‘zorgproduct’, waar dan weer een bepaald prijskaartje aanhangt.

Ziekenhuisfinanciering

De NBA zegt in 2011 al gewaarschuwd te hebben voor te veel veranderingen in een keer in de ziekenhuisfinanciering. Het FD wijst op de consequenties die niet-goedgekeurde jaarrekeningen kunnen hebben: renteverhogingen door banken en weigering declaraties te betalen door zorgverzekeraars. Ook zorgverzekeraars zelf kunnen in de problemen komen. De accountants geven de ziekenhuizen de tijd tot half februari, dan moeten de jaarrekeningen op orde zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.