Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ACM wijst Wob-verzoek Careyn af

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Utrechtse thuis- en ouderenzorg organisatie Careyn heeft bij de ACM gegevens opgevraagd over het zorginkoopmodel dat Zilveren Kruis volgend jaar wil gaan hanteren in de wijkverpleging.
ACM wijst Wob-verzoek Careyn af

ACM

De Mededingingsautoriteit stelt dat er een bijzondere geheimhouding geldt voor de gegevens die zij verzamelt bij de uitoefening van haar functie. Deze gegevens mag zij alleen gebruiken voor toezicht, handhaving en regulering. De wet die op de ACM van toepassing is, heeft voorrang op de Wet openbaarheid bestuur. Een uitzondering is in dit geval niet van toepassing. De opgevraagde gegevens hebben volgens de ACM geen betrekking op Careyn zelf. Ze zijn ook niet opgevraagd door een andere toezichthouder die ze nodig heeft voor diens wettelijke taakuitvoering.

Careyn

Careyn heeft een rechtszaak aangespannen tegen zorgverzekeraar Zilveren Kruis in de hoop het nieuwe inkoopbeleid wijkverpleging van tafel te krijgen. In Utrecht wil Zilveren Kruis namelijk een pilot starten waarin de verzekeraar in elk van de achttien wijken een voorkeursaanbieder kiest. Careyn zou vijf wijken krijgen en dat is te weinig om de wijkverpleging inclusief wijk overstijgende, specialistische teams in de lucht te houden. De gehele operatie gaat Careyn naar verwachting miljoenen kosten.

Wijkverpleging

In wijken waar een andere voorkeursaanbieder zit, wordt Careyn onderaannemer. Daar moet de thuiszorgorganisatie wijkverpleging aanbieden voor 75 euro per uur. Dat is volgens Careyn praktisch onuitvoerbaar. Medewerkers van Careyn hebben vorige week tijdens de demonstratie “Red de zorg” opgeroepen de pilot wijkverpleging af te blazen.

Juridische zaken

De zorg is aan verandering onderhevig, daarnaast zijn er regelmatig conflicten. Dit zorgt voor onduidelijkheid en onzekerheid. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht. Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.